(FOTO) Vozačice ZET-a za rano otkrivanje raka dojke!

21. Dan narcisa obilježite sutra, na Trgu bana Josipa Jelačića od 10.00 do 14.00 sati.

Uređaj za mamografiju došao je danas u Zagrebački električni tramvaj u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije na području Grada Zagreba na inicijativu Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a.

Tom prilikom pregledano je tridesetak vozačica tramvaja i djelatnica ZET-a, čije je preventivno djelovanje potaknuto oboljenjem nekih kolegica od raka dojke, ali i željom da se uključe u javnozdravstvenu kampanju #BudiNARCISa i pozovu sve Zagrepčanke da se odazovu Programu mobilne mamografije i naprave jednom godišnje pregled koji može spasiti život.

zet narcis 2

Grad Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Hrvatska liga protiv raka povodom nadolazećeg 21. Dana narcisa pozivaju što veći broj žena da se uključe u program Preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba. On je namijenjen ženama u dobi od 40 do 49 godina te starijim od 69 godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Za pregled nije potrebna liječnička uputnica, kao ni zdravstveno osiguranje – pregledi su besplatni. Mamografski pregled potrebno je prethodno telefonski dogovoriti radnim danom u vremenu od 09.00 do 14.00 sati na broj telefona 385 1 46 96 309.

Program Preventivne mobilne mamografije pokrenut je 2004. Godine u Gradu Zagrebu, a zahvaljujući njemu do sada je pregledamo preko 40 000 žena.

>>> Obavite mamografski pregled bez uputnice i plaćanja: Dan narcisa na glavnom trgu

narcis zet

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest u žena. Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umre više od 200 (2014. godine 223), a u RH više od 1000 žena (2014. godine 1071). Ova maligna bolest češće se pojavljuje u žena starijih od pedeset godina, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene.


Komentari