(FOTO/VIDEO) PROSVJED DJELATNIKA ČISTOĆE: ‘Nisu sjeli s nama za stol. Ako ne ispune zahtjeve, za Božić stajemo svi’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U srijedu ispred ulaza u gradsku tvrtku Čistoća krenuo je prosvjed nezadovoljnih radnika.

“Radnici Čistoće imaju manje plaće od ostalih zaposlenika Holdinga. Ovim prosvjedom skrećemo poslodavcu pozornost da je nezadovoljstvo. Čaša se prelila, ovo je jedini način jer se nismo mogli dogovoriti s poslodavcima.

Više od 50 posto radnika je tražilo da se pristupi pregovaranju o izjednačavanju koeficijenata jer smo najmanje plaćeni u odnosu na druge radnike.

Na naš poziv se nisu odazvali i nisu sjeli s nama za stol, ovo je jedini način da završimo priču. Očekujemo da sjednemo za stol”, poručila je predstavnica Sindikata hrvatskih vozača, također jedan od organizatora ovog prosvjeda

“Radimo u svim vremenskim uvjetima, radnici nam odlaze jer su malo plaćeni, nove niti ne možemo dobiti jer se ne javljaju na natječaje”, rekao je Zdravko Stoilković glavni povjerenik za Čistoću iz Samostalnog sindikata radnika.

“Mi želimo biti na usluzi građana, želimo da se sustav osposobi. I evo radnici nakon ovoga, sjest će u svoje kamione i nastaviti s radom”, dodao je.

“Čestitam vam na hrabrosti da se okupite, a znamo svi koliko je bilo pritisaka. Koliko vam je u ovih godinu i pol porasla plaća?”, upitao je okupljene Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, na što su svi u glas vikali “Ništa!”

Podršku radnicima došli su dati predstavnici radnika čistoće iz nekoliko županija. Na kraju su poručili da ako se njihovi zahtjevi ne ispune, da će stati svi za Božić.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

“Radnici su se pobunili zbog same plaće i uvjeta rada. Prikupljali smo potpise potpore za prosvjed, tražili od gradonačelnika, članova uprave i voditelja podružnice da nas pozovu na razgovor u roku od nekih 10 dana”, poručio je ranije za Zagreb.info Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik SSSH-a za Zagrebački Holding.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u utorak ujutro je komentirao kako će se uprava i sindikati sastati u utorak popodne te kako komunikacija postoji cijelo vrijeme.

“Radi se o prosvjedu koji je namijenjen za dan prije Gradske skupštine. Kolektivni ugovor se poštuje u cijelosti i voljni smo promjeni tog ugovora. Ignoriranje pregovora bi značilo da nitko s njima ne pregovara, a to nije točno, danas će biti sastanak”, komentirao je gradonačelnik današnji prosvjed tijekom svoje redovne jučerašnje konferencije.

Međutim, kako nam je Stoičković komentirao malo prije početka prosvjeda, prosvjed nema veze sa kolektivnim ugovorom.

“već prosvjednici žele podizanje koeficijenta, a sindikat s upravom ne može pregovarati ni o željenoj sistematizaciji za koju je ranije donesen sporazum da će se pregovarati od podružnice do podružnice.

 

 


Komentari