(FOTO/VIDEO) Pričali smo s pogrebnikom koji leži u lijesu ispred Ministarstva gospodarstva: ‘Sabotiraju me!’ Ima poruku i za Filipovića

Mario Kolarić u lijesu (Foto: Zagreb.info)

Neobičan prizor ispred Ministarstva gospodarstva zaokupio je pozornost prolaznika, a prosvjednik Mario Kolarević nada se da će time širu javnost upoznati s nedaćama koje mu, kako tvrdi, zadaje virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Kolarević je inače po zanimanju pogrebnik pa je u Vukovarsku 78 došao s lijesom i križem ogrnutim hrvatskom zastavom na kojemu piše “Pravna država”. Ispred lijesa je postavljena poruka “S dopisima ministarstva možete si obrisati stražnjicu”, za koju Kolarević navodi kako mu je poručio ni manje ni više nego gradonačelnik Kirin osobno.

Koja je pozadina sukoba ovog poduzetnika i gradonačelnika odlučili smo doznati iz prve ruke:

Pogrebnik: ‘Komunalno društvo me sabotira’

Kolarević tvrdi da je do sukoba došlo zbog organizacije sprovoda i ispraćaja. Naime, pogrebnik tvrdi da virovitičko komunalno društvo FLORA sabotira njegovu firmu uskraćivanjem termina za pokope na tamošnjom gradskom groblju. Također upozorava da se u Virovitici Zakon o pogrebničkoj djelatnosti ne poštiva.

“U Virovitici ne mogu organizirati sprovod za svoju stranku, osim ako ne donosim punomoć koju je ovjerio javni bilježnik. No, u tom trenutku, kada netko izgubi majku oca ili ne daj bože dijete, nikome ne pada na pamet da odlazi kod bilježnika ovjeravati punomoć koju će dati pogrebniku. U tom trenutku, otići će u pogrebno poduzeće i to riješiti bez ikakvih problema. Jedino se meni u Hrvatskoj nameće taj problem gdje se inzistira na ovjerenoj punomoći. Pitali smo nadležno ministarstvo gospodarstva gdje je ravnatelj Zvonimir Novak lijepo objasnio naša prava i obaveze te da zakonodavac nije predvidio ovjerenu punomoć od javnog bilježnika jer ona kao takva ne bi mogla udovoljavati. Naime, smrt nastupa u bilo koje doba. Evo primjer, petak poslijepodne, bilježnik ne radi, ne radi ni vikendom, a u ponedjeljak je bio Dan državnosti. Kada bi trebao doći? U utorak kod javnog bilježnika, a u utorak je već sprovod”, priča nam Kolarević i opet upozorava da se ovakav apsurd događa isključivo u Virovitici.

Mario Kolarić u lijesu (Foto: Zagreb.info)

‘Gradonačelnik Kirin zakone čita na svoj način’

Kaže i da gradonačelnik Kirin zakone čita na svoj način, zbog čega se on osjeća kao da ne živi u Hrvatskoj. Ovaj se poduzetnik pogrebima bavi sedam godina, a sa spomenutim problemom se borio i 2017.godine kada je također prosvjedovao. Kolarević nam priča kako je tada dogovorio sastanak s gradonačelnikom Kirinom, ali da se isti nikad nije održao. Naglašava i da je on jedini pogrebnik u Virovitici i ujedno jedini obrtnik koji se susreće s tim problemom u gradu.

“Kolege mi iskazuju podršku no zaposleni su i ja sam im rekao da ne dolaze, a i samo u Virovitici imate ovaj problem. Oni ne razumiju kako netko može imati ovakav problem. Nemamo sindikata, svatko je za sebe”, priča nam pogrebnik i dodaje da su njegovi klijenti zgroženi zahtjevima Virovitice.

Transparenti ispred Ministarstva gospodarstva (Foto: Zagreb.info)

Otkrio je i da mu podršku daju ljudi u Zagrebu.

“Zaštitar ispred ministarstva mi je rekao kako je prije dva tjedna izgubio tatu i sve je riješio kod jednog pogrebnika. Ja mu kažem da kada živi u normalnom svijetu, a ne u Virovitici”, kaže Kolarević.

Nešto prije razgovora za Zagreb.info, u Ministarstvu gospodarstva je imao sastanak, no tvrdi da je bolje da ga nije ni imao.

Štrajka glađu do daljnjeg

“Ja sam otišao s tog sastanka jer nisam mogao slušati, psiha mi ne dozvoljava, dođe mi teško i jednostavno sam im rekao ‘doviđenja, ja idem u svoj krevet javite mi kad riješite’. Ne znam što očekivati. S obzirom kakvom brzinom ide kod nas, vjerojatno će se za dva, tri ili šest mjeseci to riješiti, a ja do tada ne idem”, ističe.

Iako ima problema s tlakom, odlučio se na štrajk glađu kako bi poslao poruku ministarstvu i naravno, Ivici Kirinu. Nada se da će ravnatelj Uprave Zvonimir Novak poduzeti mjere i čuti s ministrom Davorom Filipovićem. Na samom kraju razgovora, poslao mu je poruku.

“Ministar se mora pored toliko obaveza baviti jednim Kirinom u Virovitici zbog onoga što je u cijeloj Hrvatskoj normalno. Sada nazovite zagrebački Holding i rekli bi vam da je to normalno. Kada bi se vratio u Viroviticu pod tim teretom, ja bi bio gotov. Radi se kako se radi, ali svaki dan je borba”, zaključuje Mario Kolarević.

Komentari