(FOTO, VIDEO) Hvala vam! Ove trenutke Zagrepčani nikada neće zaboraviti!

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iako Zagreb još nije ni približno saniran od posljedica potresa koji je Zagreb pogodio 22. ožujka, da nije bilo vatrogasaca, hitne pomoći, policije, BBB-a, volontera, vojske i ostalih službi – situacija bi zasigurno bila puno gora.

Danas je Dan hrvatske vojske i prisjećamo se upravo njihove važnosti u našim životima, a posebno u životima Zagrepčana u zadnja 2 mjeseca. Zbog pomoći koje su sve službe pružile Zagrepčanima, a u ovom kontekstu s naglaskom na vojsci, Zagrepčani ove hrabre i velikodušne geste nikada neće zaboraviti.

Podsjećamo, nakon potresa pripadnici Hrvatske vojske tijekom dvodnevnog angažmana sanirali su štetu nastalu na zagrebačkim ulicama, prometnicama i haustorima zgrada.

Pripadnici Hrvatske vojske u utorak, 24. ožujka 2020. završili su s angažmanom u pružanju pomoći gradu Zagrebu u sanaciji posljedica snažnog potresa.

U koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite, zagrebačkim gradskim vlastima, Javnom vatrogasnom postajom grada Zagreba sanirali su uže i šire središte metropole koji je glavni grad pogodio u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine.

 

Na terenu je tijekom dva dana bilo angažirano 420 pripadnika HV-a uz 10 inženjerijskih strojeva, odnosno šest utovarivača i četiri istovarivača.

“Prvi dan na terenu je bilo 250 pripadnika Hrvatske vojske, a drugi dan njih 170. Vojnici su bili angažirani na sanaciji šteta na zagrebačkim prometnicama i nogostupima, izvlačili su šutu iz haustora i dvorišta. Jučer su u poslijepodnevnim satima uspješno završili svoju zadaću”, izvijestio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid.

Trenutno nitko još uvijek ne živi život kakav smo poznavali do prije 3 mjeseca, ali Dan hrvatske vojske ne zaboravljamo i događaj će se održati, u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj rekao je kako će izgledati obljetnica Dana Hrvatske vojske, ali i kada bi mogli biti gotovi nalazi povjerenstva o nesrećama u vojsci u kojima je živote izgubilo četvero ljudi.

“Zbog pandemije će ova obljetnica biti skromnija i jednostavnija. Neće biti većih okupljanja. Poštujemo ograničenja i neće biti aktivnosti na Jarunu, ali ipak ćemo se prisjetiti onih koji su sudjelovali i stradali u ratu”, rekao je Hranj za Novu tv.

“Vojska sudjeluje u nekim dobro poznatim operacijama u svijetu i bez obzira na pandemiju mi moramo uvijek biti spremni za temeljne zadaće. Što se tiče modernizacije vojske, nije se odustalo od određenih projekata modernizacije, već su se projekti samo odgodili, uključujući nabavu borbenih zrakoplova, brodova, helikoptera”, kazao je Hranj.


Komentari