(FOTO) Velika akcija: Pogodite čega sve ima u Jarunu

05.11.2017., Zagreb - Ronilacki klub Roniti se mora i ove godine organizirali podvodno ciscenje Jaruna. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Svijest o potrebi zaštite okoliša i prirode sve je veća.

Ronilački klub “Roniti se mora” u nedjelju 5. studenog na Jarunu je organizirao veliku ekološku akciju – čišćenje jezera i okolne površine. Cilj je bio izvući što više predmeta od gume, plastike, metala, stakla, tkanine i ostalih otpadnih sirovina kojima ondje nije mjesto.

Ova akcija okupila je 70-ak ronioca-ekologa iz sedam hrvatskih ronilačkih klubova. Osim čišćenja, članovi kluba educirali su posjetitelje o ekologiji i podučili ih vještini ronjenja s bocama.

Šezdesetak ronioca iz Splita, Karlovca, Varaždina, Čakovca i Zagreba u nedjelju ipak nije imalo previše posla. Naime, na dnu jezera sve je manje otpada. Na počecima akcije su, kažu, iz jezera izvlačili i nekoliko tona otpada, a danas se njihovi učinci mjere u destinama i stotinama kilograma.

“Više ne nalazimo frižidere, vešmasine i slične uređaje, danas je to većinom sitni otpad utonuo u mulj. Ta činjenica nas naravno čini zadovoljnima i pokazuje da se situacija mijenja“, kazao je Srđan Vrančić iz ronilačkog kluba ‘Roniti se mora’, piše HRT.

Organizator akcije Karlo Mačoš istaknuo je da su oni ovdje zato što žele podići svijest o zagađenju te da ako ljudi vide što se sve izvadi van, možda sljedeći put promisle hoće li baciti otpad u vodu.

Ovaj projekt provodi se diljem Hrvatske, a kako tvrde njezini organizatori, Zagreb čistoćom prednjači ispred ostalih hrvatskih gradova, a svijest o potrebi zaštite okoliša i prirode sve je veća.


Komentari