(FOTO) Uzgoj radi krzna pakao je za životinje: ‘U 20 godina nismo vidjeli takav užas, ovo je najgora farma u Europi’

Raspadnuta tijela odraslih i beba, izmet, rastrgani leševi, umiruće kune… Prizori su to iz farme krzna.

Tim su povodom iz Udruge Prijatelji životinja poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

“Istražujući farme krznaša, francuska organizacija za prava životinja One Voice otkrila je prošli mjesec farmu strave u departmanu Eure-et-Loir u sjeverozapadnoj Francuskoj. Na farmi uzgajivača kanadskih kuna, SCEA des Aubépines, fotografijama i snimkama dokumentirali su golemu patnju životinja. Kavezi sa žičanim podovima ispunjeni su mrtvim i malaksalim kanadskim kunama koje umiru u agoniji i tjeskobi, usred izmeta i raspadajućih tijela. Novorođene i odrasle životinje pužu preko leševa koji su rastrgani i ponekad mumificirani, a tek rođene kune umiru, zaglavljene pod leševima članova svoje obitelji.

Istražitelji organizacije One Voice, članice međunarodne koalicije Fur Free Alliance (FFA) koju čini više od 50 organizacija za zaštitu životinja u više od 40 zemalja, a među njima je i udruga Prijatelji životinja, kategorični su: ova farma jedna je od najgorih u cijeloj Europi! Šokirani viđenim, izjavili su da u više od 20 godina iskustva nikada nisu vidjeli tako stravične scene kao one koje su ugledali u kavezima na farmi kanadskih kuna: „Farme za uzgoj životinja radi krzna pakao su na Zemlji za životinje. Apsolutno smo šokirani i užasnuti!”

Organizacija je 1. srpnja podignula tužbu protiv uzgajivača zbog kršenja više zakonskih odredaba i traži od francuske vlasti trenutačno zatvaranje ove farme, jedne od pet preostalih farmi u Francuskoj za uzgoj tzv. nerčeva, i žurno zbrinjavanje preostalih preživjelih životinja.  3. srpnja o tome će razgovarati i s francuskim ministrom ekološke i solidarne tranzicije, Françoisom de Rugyjem. One Voice ističe da, osim kaznenih sankcija za uzgajivača, krajnje okrutna eksploatacija životinja radi proizvodnje krzna mora biti potpuno zabranjena, što je i zahtjev koji će uputiti ministru od kojega očekuju da će poduzeti odlučne akcije.

Upravo zbog okrutnosti, zagađenja okoliša i opasnosti za ljudsko zdravlje uključenih u proizvodnju krzna, Hrvatska je donijela zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna 2006. godine, a zabrana je konačno stupila na snagu prije dvije i pol godine.

Iako je cilj potpuna zabrana uzgoja na razini EU-a, osim u Hrvatskoj, uzgoj životinja radi krzna zasad je zabranjen u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Belgiji, Njemačkoj, Švedskoj, Češkoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prijelaznim razdobljima postoje u Nizozemskoj, Norveškoj i Danskoj. U Španjolskoj je zabranjeno otvaranje farmi krznaša iz ekoloških razloga. Švicarka nema formalnu zabranu, ali ima iznimno stroge propise koji ne dopuštaju uzgoj.

Peticija organizacije One Voice za z

atvaranje francuske farme užasa može se potpisati na na ovoj poveznici, a više informacija o industriji krzna nalazi se ovdje. “

Komentari