(FOTO) Uskoro kreće gradnja bazena Dubrava vrijednog 42,9 milijuna kuna

Foto: Radionica arhitekture

Novi bazen Dubrava smjestit će se u istoimenom naselju između dva visoka zdanja. S jedne strane stajat će stambeni neboder s 12 katova, a s druge crkva, javlja Večernji list.

Upravo mjesto na kojem će biti budući bazen u Dubravi, na uglu Aleje Blaža Jurišića i Ulice Križnog puta, odredilo je izgled zgrade. Osmislio ga je tim Radionice arhitekture poznatog arhitekta Gorana Rake, a u nešto manje od dva mjeseca, koliko je trajao natječaj koji je raspisao Grad Zagreb, stigla su 33 rada.

Foto: Radionica arhitekture

Drugu nagradu odnio je arhitektonski ured BIRO, a treću Hrvoje Njirić, Marko Gusić i Irma Šmuc. Gradnja bi trebala početi iduće godine, ako je vjerovati najavama iz Grada, a u kojem dijelu godine bi se trebao postaviti kamen temeljac, kažu u četvrti Gornja Dubrava, utvrdit će se na sastancima koji slijede sad kad je odabran najbolji rad.

S obzirom na to da je okružena višim zdanjima, zgrada bazena, smatrao je tim iz Radionice arhitekture, treba biti što bliže tlu. Stoga su osmislili nisku zgradu između visokih, a kako bi spriječili da susjedi gledaju kupače u bazenskim dvoranama, prema istoku i zapadu podići će “brane”, odnosno sagraditi zid bez otvora.

Foto: Radionica arhitekture

“Manjak prirodnog osvjetljenja i provjetravanja zgrade nadoknađujemo njezinim dijeljenjem na tri paviljona koja nastaju uvođenjem dvaju atrija, gdje će se posaditi i stabla“, ističu arhitekti. Željeli su također bazen i svlačionicu smjestiti na istu etažu, a budući da za to u prizemlju nije bilo mjesta, problem su riješili tako što su ih spustili na etažu –1.

Uz veliki sportsko-rekreacijski bazen i manji edukacijsko-rehabilitacijski, kompleks će imati i saunu, dvoranu za balet i koreografiju, gledalište za 250 ljudi, teretanu, prostor za dojenje i presvlačenje djece, a za opuštanje nakon treninga u prizemlju će biti smješten i kafić, i to “dvostruki”. “U jedan će se ulaziti iz hola u cipelama, a drugi će imati ulaz kroz atrij iz bazena, namijenjen kupačima, bosima ili u papučama”, govore arhitekti.

Foto: Radionica arhitekture

Ukopavanjem zgrade poboljšat će se energetska samostalnost i učinkovitost, s obzirom na to da će se ljeti sporije zagrijavati, a zimi sporije hladiti. Osim toga, postavit će fotonaponske panele, podno grijanje, stropno hlađenje te visoko učinkovitu LED rasvjetu, čija će se kontrola temeljiti na količini dnevne svjetlosti. Na krovu će se skupljati kišnica, a reciklirat će i otpadnu vodu od tuširanja, umivaonika i strojnih sustava te će je koristiti za ispiranje toaleta i održavanje vanjskih površina. Planirana je vrijednost projekta 42,9 milijuna kuna bez PDV-a, a ovakva investicija, kaže predsjednik Gradske četvrti Damir Oniško, dat će dodatnu vrijednost i posve drukčiju vizuru kvartu.

“I dvorana s klizalištem kod XII. gimnazije uvrštena je po hitnom postupku na dnevni red sjednice Gradske skupštine. Počne li se oboje graditi iduće godine, to će Dubravu dignuti na sasvim drugu razinu”, zaključuje Oniško.


Komentari