(FOTO) Uljepšavanje grada uoči predsjedanja EU: Srušene stare kuće pokraj zgrade NSK

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Hrvatska s 01. siječnja 2020. preuzima do Finske predsjedanje Europskom unijom, a sjedište predsjedanja biti će u zgradi Nacionalne sveučilišne knjižnice (NSK).

Stoga je cijela zgrada preuređena te nedavno otvorenja. Cijelo preuređenje koštalo je 95 milijuna kuna i odnosi se na izmijene interijera.

Za potrebe brojnih sastanaka tijekom predsjedanja uređena je velika dvorana od 550 kvadratnih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagavaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.

NSK će biti prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom koja je još uvijek u nekomercijalnoj upotrebi. Premijer Plenković je prilikom otvorenja rekao kako će obnovljena NSK nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput kongresa, vladinih aktivnosti, sveučilišne i alternativne scene HNK.

Danas smo se uvjerili kako se uređenje ne odnosi samo na interijer zgrade nego i na njenu okolicu. Naime, u akciji su bili bageri koji su rušili obližnju staru kuću. Hoće na njenom mjestu niknuti novo zdanje nakon što završi predsjedanje još nije poznato.


Komentari