(FOTO) Tomašević s Plenkovićem i ministrima u Areni otvorio veliki sajam graditeljstva

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ovog četvrtka u Areni je otvoren Arhibau, sajam posvećen kulturi građenja i održivom razvoju koji nudi pogled na sve najkvalitetnije što Hrvatska trenutačno ima u sektoru graditeljstva, gradnje i arhitekture. Tema ove godine je  “Budućnost nakon kriza – inicijativa Novog europskog Bauhausa”, a sajam će trajati tri dana.

Usluge projektiranja, obnove, krovopokrivački radovi, uređenje interijere, održivi građevinski materijali, modeli obnove u potresom pogođenim područjima, samo su neke od tema Arhibaua.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na otvorenje je došao premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Premijer je izjavio da je Hrvatska privržena globalnim ciljevima održivog razvoja, kao dionica Pariškog klimatskog sporazuma s ciljem doprinosa u borbi s klimatskim promjenama i njihovim posljedicama.

“Pritom smo svjesni da u skladu s našim mogućnostima moramo ići u smjeru održivijeg modela razvoja gospodarstva, uz djelotvorno korištenje svih naših prirodnih resursa i brigu da nitko od naših građana ne bude isključen iz tog procesa”, izjavio je Plenković i dodao da Hrvatska i Unija traže priliku u zelenoj i digitalnoj transformaciji gospodarstva i društva.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Naglasio je da je toga Europska unija svjesna još od 2019. godine te da je taj proces dugotrajan i sveobuhvatan.

“Važna je tema i Novi europski Bauhaus koji je pokrenut ove godine kao ekološki, gospodarski i kulturni projekt koji će dovesti do zajedničkog osmišljavanja atraktivnijih i održivijih projekata. Tri temeljne vrijednosti te inicijative: održivost, estetika i odlučivanje, rekao je premijer.

Otkrio je i da je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila oko 85 milijuna eura iz programa EU za Novi europski Bauhaus te da će biti zanimljivo vidjeti kako će Hrvatska u to uključiti Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Tomislav Tomašević na otvorenju je govorio o ciljevima gradske uprave, a to je razvoj novih alata i mehanizama održivog korištenja i planiranja prostora grada, osuvremenjivanje prostornih planova europskim smjernicama i uspostavljanje kontrolnih mehanizama.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

“Fokus će uz ostalo biti na procesu transformacije i aktivacije napuštenih i neiskorištenih gradskih nekretnina u cilju stvaranja novih kvalitetnih i održivih ambijenata, na rješavanju uskih prometnih grla, novoj prometnoj mobilnosti, afirmaciji zdravih načina kretanja, ali i uspostavljanju novih gradskih prostora namijenjenih pješacima”, izjavio je zagrebački gradonačelnik.

Komentari