(FOTO) Studenti i mladi prosvjedovali na Trgu: ‘Dosta je ignoriranja, izdaje, ponižavanja i oduzimanja prava Hrvatima u Hrvatskoj i BiH’

FOTO: Ivan Klindić

Studenti i mladi iz svih dijelova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine organizirali su na Trgu bana Jelačića u 13 sati veliki skup solidarnosti i predaju zahtjeva hrvatskih studenata i mladeži vlastima Republike Hrvatske. Prosvjed je počeo okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelačića odakle su studenti krenuli prema Trgu sv. Marka gdje se održao glavni perfomans. Okupilo se više od 500 ljudi.

Kako stoji na Facebook događaju, cilj skupa bio je pružiti stvarnu podršku Hrvatima u Bosni i Hercegovini s obzirom na novonastalu političko-društvenu situaciju, pokazati što mladi misle o podaničkoj i ignorantskoj politici mnogih dosadašnjih političkih dužnosnika te predati konkretne zahtjeve u obliku peticije vlastima Republike Hrvatske: Saboru RH, Vladi RH, DORH-u i Predsjednici RH.

Svojim zahtjevima, stoji u opisu događaja, hrvatski studenti odgovaraju na dva desetljeća ignoriranja, izdaje, ponižavanja i oduzimanja ljudskih, ekonomskih i političkih prava hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Hrvatskoj. Organizatoru su kazali da će ponuditi konkretne mjere kojima bi vlasti Republike Hrvatske konačno zastupale nacionalne interese te državnički nastupali prema zaštiti prava i sigurnosti (ne)ravnopravnog i (ne)konstitutivnog naroda u BiH.

“Pokažimo svim dosadašnjim vlastima da ne prihvaćamo njihovo podaništvo te nerad i ignoriranje vlastitog naroda. Stanimo uz pravdu i istinu te potaknimo vlasti RH da napokon krenu štititi nacionalne interese”, poručili su prosvjednici.

“Želimo da odjek u Hrvatskom saboru bude što jači. Dvjestotinjak ljudi je potpisalo peticiju, a očekuje se nekoliko tisuća potpisa”, rekla je jedna od organizatorica ovoga okupljanja.

Okupili su se, piše Direktno, da pokažu da Hrvati u BiH imaju podršku od strane studenata iz RH, BiH i dijaspore.  Organizatori tvrde kako iza navedenog prosvjeda stoje isključivo studenti iz svih dijelova Hrvatske i BIH-a, a koji su se samoinicijativno organizirali kako bi potaknuli Hrvatsku na vođenje jasnije i konkretnije politike prema Bosni i Hercegovini.

“S prijezirom odbacijemo vaše podaništvo” rečenica je kojima se obraćaju svim onim političkim i sudskim dužnosnicima koji su ignorirali ili podupirali oduzimanje kolektivnih građanskih, političkih, ekonomskih i ustavnih prava hrvatskom narodu u BiH.

Od hrvatskih institucija traže ispunjenje devet točaka; donošenje legislativnog akta i formiranje instituta zaduženog za istraživanje svih ratnih zločina Armije BiH nad Hrvatima u BIH te podizanje optužnica protiv odgovornih, onemogućavanje pristupa Hrvatskom državnom arhivu i svim drugim arhivima osobama koji te materijale koriste kako bi kreirali optužnice protiv pripadnika HV-a i HVO-a, zaštita bosanskohercegovačkih Hrvata od selektivnog pristupa pravosudnih organa BIH, neki su od zahtjeva.


Komentari