(FOTO) ‘Što se događa?’: Građane zbunili tenkovi na Jarunu

Zrinka Ćorluka/Facebook/Zakaj volim Zagreb

Dio Zagrepčana ostao je zatečen prizorima tenkova i vojne opreme.

Vojni tenkovi “okupirali” su Jarun. Iako je u pitanju već tradicionalno događanje, dio Zagrepčana ostao je zatečen prizorima tenkova, topova i vojne opreme čije fotografije je u Facebook grupi “Zakaj volim Zagreb” objavila Zrinka.

No, nema mjesta panici, još uvijek nas nitko nije okupirao. U pitanju je 26. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH, Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske koji će se obilježiti prigodnim programom od petka, 26. svibnja do ponedjeljka 29. svibnja 2017. godine.

U petak, 26. svibnja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” održat će se svečanost imenovanja dvorana imenima gardijskih brigada te prigodna svečana akademija na kojoj će biti uručena promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Oružanih snaga RH do čina brigadir.

Također, održat će se i generalna proba ceremonije Velika smjena straže koju izvode pripadnici Počasno zaštitne bojne, a koja će od subote 27. svibnja započeti svoje redovno izvođenje na Gornjem gradu u Zagrebu.

Ceremonija Velika smjena straže prikazuje dnevnu smjenu stražarske posade koja se događala u vrijeme neposredno prije II. svjetskog rata, u doba Banovine Hrvatske, a u ceremoniji sudjeluju tri časnika u crno-bijelim povijesnim odorama te 26 vojnika i dočasnika u crveno-crnim povijesnim odorama.
U subotu, 27. svibnja održat će se prigodni program u središtu Zagreba te na ŠRC Jarun. Program će započeti koncertom Orkestra OS RH koji će se održati na Zrinjevcu u 11 sati te na Trgu P. Preradovića u 11,45 sati.

Zatim će se na Trgu Sv. Marka u 12 sati održati ceremonija Velika smjena straže, a nakon toga na Trgu bana Josipa Jelačića Počasno zaštitna bojna održat će prikaz ceremonijalnih radnji. Također, u subotu će od 9 sati na Jarunu započeti dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme gdje će za građane biti organizirana podjela vojničkog graha u 13:00 i u 17:00 sati, a u 18:00 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju.

U nedjelju, 28. svibnja tijekom prijepodneva održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća izaslanstva MORH-a i OSRH, a u 10:30 u Crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu služit će se Sveta misa zadušnica za stradale u Domovinskom ratu.

Na Jarunu će se uz taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme u 18:00 sati održati letački program HRZ i PZO-a te pokazne vježbe Počasno zaštitne bojne i Zapovjedništva specijalnih snaga.

U ponedjeljak, 29. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održat će se svečana akademija s početkom u 15:00 sati.


Komentari