(FOTO) Šetnje gradom postale opasne po život: U centru Zagreba sa zgrada pada žbuka

FOTO: Otvoreno.hr

Sa zagrebačkih zgrada na slučajne prolaznike otpadaju veliki dijelovi fasada

Iako gradski oci tvrde suprotno, Zagreb je jedan od najzapuštenijih gradova u Europi, barem što se tiče održavanja fasada u centru i njegovoj okolici. Klaićeva ulica, u kojoj se nalazi dječja bolnica, već je mjesecima oblijepljena plakatima koji upozoravaju na opasnost od odrona fasade, a slično je i u okolnim ulicama.

Sa zagrebačkih zgrada na slučajne prolaznike otpadaju veliki dijelovi fasada, a najnoviji slučaj dogodio se ove nedjelje u Krajiškoj ulici. Zagrepčanka koja stanuje u Krajiškoj poslala nam je ove uznemirujuće fotografije. Ona se tog popodneva našla na ulici kada je žbuka počela padati te je za dlaku izbjegla teže ozljede. Ni metar od nje odronilo se stotinjak kilograma zida te zasulo automobile i pločnik.

FOTO: Otvoreno.hr
FOTO: Otvoreno.hr

“Prijateljica i ja hodale smo pločnikom kada je počelo padati. Na svu sreću, ništa nam nije palo na glavu. Imale smo sreće”, govori stanarka Krajiške za portal Otvoreno.

“Fasade su grozne, a što je još gore, u blizini se nalaze vrtić i škola! Zamislite da je počelo padati kada su djeca tuda prolazila”, zabrinuta je građanka. Nju kao ni ostale stanare Krajiške stanje u kojima se zgrada nalazi nimalo ne veseli:

“Ništa nije sanirano, a u centru grada smo! Imali smo sastanke kućnog vijeća zbog toga. Obnova fasada je skupa, mi si to ne možemo priuštiti, ali nije mi jasno zašto Grad ne čini ništa po tom pitanju. Ovakvo stanje fasada ružno je za vdijeti, a o opasnosti i da ne govorim.

Naša sugovornica otkriva nam da se fasada prvi puta urušila kada se u zgradu uselio bivši premijer Zoran Milanović. Tada je problem na brzinu saniran:

“Odmah se ‘strčala’ policija. Valjda su mislili da je atentat. Brzo za njima došli su  vatrogsaci i ogulili nam fasadu pa sad imamo goli zid od cigle”, prisjeća se.

Kako se bliži vrijeme Adventa u Zagrebu, nadamo se da će gradonačelnik pronaći sredstva da se problem dotrajalih fasada riješi jer će, u protivnom, strane posjetitelje dočekati ružna slika grada pod Sljemenom.


Komentari