(FOTO) Prosvjed roditelja protiv obaveznog cijepljenja djece: ‘Pedijatri zašto šutite o nuspojavama?’

Slavko Midzor/PIXSELL

U Hrvatskoj ne postoji sloboda izbora po pitanju cjepiva, ali postoji enormni pristisak na roditelje.

Cijepljenje je već neko vrijeme goruća tema u Hrvatskoj. Dok liječnici konstantno pozivaju na cijepljenje, sve je više roditelja koji svoju djecu odbijaju cijepiti. Kako bi javnost upoznala sve negativne strane cjepiva, a roditelji izborili slobodu odlučivanja o tome hoće li ili neće svoje najmlađe cijepiti, održan je prosvjed koji  se održava u Zagrebu i Splitu.

Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

Na trgu Francuske republike mnogobrojni roditelji mirnim okupljanjem su odlučili i na ovaj način odgovoriti represivnim mjerama i pritisku medija te cjelokupnog zakonodavnog i zdravstveno-obrazovnog sistema koji nameće obvezu cijepljenja djece.

Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

S porukama “Pedijatri zašto šutite o nuspojavama”, “Mama i tata odlučuju”, te izjavama stručnjaka koji konstantno upozoravaju na moguće teške nuspojave mi nedovoljnu istraženost cjepiva, roditelji su izrazili svoje protivljenje represiji i pritiscima koje proživljavaju roditelji koji ne žele na sebe preuzeti odgovornost za nuspojave o kojima se još uvijek šuti.

Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

“Bez ispunjenja najosnovnijih pretpostavki propisanih zakonima Republike Hrvatske za pristupanje cijepljenju – informirani pristanak i utvrđivanje preosjetljivosti na sastav cjepiva prije cijepljenja – odgovorni roditelji u Hrvatskoj nisu u mogućnosti dati suglasnost za cijepljenje svoga djeteta.” , ističu ovi roditelji.


Komentari