(FOTO) Promptna reakcija na koju se čekalo godinama: Naš članak potaknuo Holding na izvanredno čišćenje fontane

FOTO: Odjel komunalnih usluga

Nemar naspram kulturne ostavštine.

Skulptura “Borba” (“Ribar sa zmijom”), djelo Simeona Roksandića iz 1908., postavljena je kao vodoskok s bazenom na Jezuitskom trgu 1910. godine. Skulptura prikazuje snažan muški akt, koji sjedi na stijeni u borbi sa zmijom, kojoj iz usta izlazi mlaz vode i teče u bazen. Realistička modelacija i dramatičan prikaz borbe čovjeka s prirodom kvalitete su ove kompozicije.

Bitno je napomenuti da je ova fontana nepokretno kulturno dobro grada Zagreba te kao takvo – zaštićeno. Međutim, kako se čini, gradske vlasti ne opterećuju se ovim sitnim detaljem pa dok se proračunskim novcem grade nove fontane, ovo stoljetno umjetničko djelo na Jezuitskom trgu pretvoreno je u žabokrečinu. Samo od sebe nameće se pitanje – održava li tko jednu od najstarijih zagrebačkih fontana te na kojem je mjestu na listi prioriteta?

Zapuštenost fontane vidljiva je već neko vrijeme, Zagrepčani tvrde da je tako već dugi niz godina. Dodatno zabrinjava činjenica da Zagreb vrvi turistima, ljetni događaji zavladali su brojnim frekventnim lokacijama, pa tako i Gornjim Gradom, koji je sam po sebi turistička atrakcija, a gradske vlasti kao i odgovorni za održavanje zagrebačkih fontana nisu poduzeli aposlutno ništa po pitanju kulturnog dobra koje u ovim trenucima zorno oslikava nemar naspram kulturne ostavštine.

S upitom o održavanju ove fontane obratili smo se i Zagrebačkom Holdingu, a tijekom poslijepodnova smo dobili njihov odgovor.

Odjel komunalnih usluga: ‘Nije zapuštena, čisti se jednom tjedno’

Izgleda da je Odjel komunalnih usluga nakon našeg članka i upita danas izvršio izvanredno čišćenje i izmjenu vode, a kao dokaz su nam priložili i fotografije.

Evo što kaže Holding po pitanju vodoskoka s bazenom na Jezuitskom trgu:

“Fontana Ribar (Borba) autora Simeona Roksandića, sukladno sklopljenom Ugovoru o pružanju usluge održavanja fontana, čisti se jednom tjedno i to ponedjeljkom a kada se vrši i izmjena vode u bazenu.

Iz priložene fotografije vidljivo je da fontana nije zapuštena nego da je došlo do zamućenja vode zbog pojačane infestacije algi i mikroorganizma, kao posljedica visokih dnevnih temperatura. Fontana Ribar nije opremljena sustavima za kondicioniranje vode kao novije fontane u Gradu Zagrebu.

Današnjim danom izvršeno je izvanredno čišćenje i izmjena vode u predmetnoj fontani a za što Vam dostavljamo fotografije u privitku poruke”, stoji u odgovoru Odjela komunalnih usluga.


Komentari