(FOTO) Predstavljena preuređena zgrada NSK za hrvatsko predsjedanje EU

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska 1. siječnja 2020. od Finske preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskim vijećem te su tim povodom najviši hrvatski dužnosnici u petak predstavili novouređenu Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu (NSK) u Zagrebu koja će u prvih šest mjeseci iduće godine biti središte hrvatskog predsjedanja.

“Dovršavamo veliki projekt za hrvatsku kulturu, znanost i slobodno možemo reći da ova znamenita institucija danas dobiva dodatni kongresni i konferencijski karakter”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Za pripremu NSK-a za predsjedanje izdvojeno je 95 milijuna kuna”, rekao je premijer na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, hrvatski zastupnici Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici diplomatskog zbora, Crkve i medija.

Za potrebe brojnih sastanaka tijekom predsjedanja spremna je velika dvorana od 550 kvadratnih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagavaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.

NSK će biti prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom koja je još uvijek u nekomercijalnoj upotrebi.


Plenković je rekao i kako će obnovljena NSK nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput kongresa, vladinih aktivnosti, sveučilišne i alternativne scene HNK.

Komentari

loading...
-->