(FOTO) POTRES KOJI JE PROMIJENIO ZAGREB! Prije 142 godine grad se probudio uz tutnjavu, ali tisuće kuća obnovljene su u mjesec dana

Foto: Ivan Standl

U 7 sati i 33 minute, 9. studenog 1880. godine Zagreb je pogodio veliki potres koji je ušao u povijest kao ”Veliki potres u Zagrebu”. Magnituda mu je bila 6,3 prema Richteru, odnosno 8 stupnjeva na Mercallijevoj ljestvici jačine, a epicentar na području Medvednice.

Prije 142 godine taj je potres razorio zagrebačke zgrade, a tisuće stanovnika napustile su Zagreb i otišlo put Beča, Maribora, Celja, Ljubljane i Trsta… Život je izgubilo dvoje ljudi, litograf Stanić i bankovni službenik Lavoslav Smetana, a 29 ih je bilo teško ozlijeđeno.

Tijekom prva 24 sata nakon potresa, na zagrebačkom je Glavnom kolodvoru izdano čak 3800 karata.

Stanovnici čije su kuće stradali preseljeni su u barake na području Zrinjevca i današnje Klaićeve ulice. Posebno povjerenstvo osnovano nakon potresa u jednom od svojih zapisnika zabilježilo je da je u potresu ozbiljno oštećeno 485 kuća, a još 451 kuća imala je manja oštećenja.

Unatoč ogromnim štetama na brojnim objektima i kućama, većina građevina sanirana je već prije Božića iste godine godine, osim crkvi i još nekih građevina koje su se obnavljanje još nekoliko godina, napisao je Rudolf Horvat u svojoj knjizi ”Prošlost grada Zagreba”.

Staroj katedrali tako je trebala temeljita obnova jer su se u potresu urušili svodovi i zdrobili oltare, probijen je bio pod, a ozbiljna oštećenja pretrpio je i zvonik. Obnovu katedrale je do 1906. godine predvodio slavni arhitekt Hermann Bolle iz Kölna. Dokaz njegova umijeća bile su Arkade na zagrebačkom Mirogoju koje su se tada tek gradila, a u potresu su zadobile neznantna oštećenja.

Iako je ovaj potres teško oštetio grad i uništio brojne živote, jedino pozitivno što je iz njega proizašlo su obnova i modernizacija grada. I to se, smatraju mnogi, može zahvaliti Hermannu Bolleu koji je, piše autorica mr. sc. Sanja Grković na stranicama Ministarstva, ”ostavio golem i neosporan restauratorski, graditeljski i urbanistički opus s prepoznatljivim odlikama srednjoeuropske arhitekture”.

Stradanje Zagreba i šire okolice fotografirao je tada Ivan Standl, a objavilo ih je na svojim stranicama Ministarstvo kulture i medija.

Kašina (Foto: Ivan Standl)
Kašina(Foto: Ivan Standl)
Remete (Foto: Ivan Standl)
Stenjevac (Foto: Ivan Standl)
Sv. Helena (Foto: Ivan Standl)
Stara zagrebačka Katedrala (Foto: Ivan Standl)


Komentari