(FOTO) Pogledajte kako će zablistati obala Save od Jaruna do jezera Bundek

FOTO: Grad Zagreb
Na Dan rijeke Save, 1. lipnja iduće godine trebali bi biti završeni radovi na projektu “Uređenje obala rijeke Save”, vrijedni 20 milijuna kuna kojima će se urbano oživjeti prostor uz tu rijeku, uvođenjem različitih aktivnosti i atrakcija, pješačko-biciklističkim stazama, sportskim terenima, plažama te nizom montažnih objekata za različite namjene, u dužini sedam kilometara, na području koje se proteže između Bundeka i Jaruna.

Gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo da je još 2015. međunarodni natječaj Europan 13 sa svojom temom “Prilagodljivi grad” uspješno iznjedrio rješenje koje izložba pokazuje, te da će se implementacijom prvonagrađenog rješenja koje se sastoji od niza privremenih intervencija, dozvoliti urbanitetu koji je danas podložan brzim promjenama, da ide ukorak sa stvarnim potrebama i interesima suvremenog grada.
Putem tog natječaja se 2014. odlučilo propitati mogućnost javnog privremenog korištenja lokacija uz Savu, uključujući i samu rijeku. Natječaj je završen 2015., a prvonagrađeni rad pod nazivom “Swamp On the River” autora Carlos Zarco, Sara Palomar, Jose Luis Hidalgo (Španjolska) i Zuhal Kol (Turska) po mišljenju žirija “snažnim grafičkim izrazom, kompleksnošću i generičkim pristupom ne pokušava izbjeći probleme lokacija, već se s njima nosi ‘herojskom gestom'”. Rješenjem je ponuđena implementacija niza privremenih objekata za različite namjene u zoni Save, a cilj projekta je vraćanje građana na Savu i urbano oživljavanje tog prostora.
“Rijeka Sava za nas nije samo jedan od gradskih projekata, već je konstitucijski prirodni element grada, koji zahtjeva posebnu pažnju u području zaštite prirode, očuvanja i unaprjeđenja okoliša, vrednovanja i održivog upravljanja, provedbe zaštite biološke raznolikosti, ali i promišljanja prostora u kontekstu mogućeg generatora budućeg gospodarskog razvoja”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.
Kako bi učinili sve što je u njihovoj moći da konačno ostvare kvalitetan suživot građana i Save, Bandić je rekao da im je cilj “sudjelovati u svim projektima i procesima koji mogu unaprijediti prostor Save i rijeci kontaktna područja, te pomoću niza malih intervencija, ostvariti maksimum sadržaja, koji će dovesti do ‘vraćanja građana na Savu’, i početi doprinositi gospodarsko – turističkoj slici Grada, kao i unaprijediti kvalitetu života svih potencijalnih korisnika”.
Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna kuna. Taj novac je osiguran u gradskom proračunu, ali u Gradu očekuju da će jedan dio novca moći “povući” iz EU fondova. Radovi na uređenju prostora uz Savu počet će na proljeće, rekla je novinarima pročelnica Jerković. Istaknula je da se radi o privremenom obliku korištenja tog prostora uz Savu i same rijeke koji bi mogli nazvati “sezonskim”.
Objasnila je da Sava u vodostaju varira oko osam metara tijekom godine te da država već godinama radi na rješenju kojim bi se pitanje reguliranja vodostaja riješilo. No, kroz sve ove godine, Zagreb se od svoje rijeke postupno udaljavao, pa u Gradu žele približiti Zagrepčane Savi i omogućiti im, dok se ne krene s realizacijom tog velikog projekta na nacionalnoj razini, uživanje u svojoj rijeci. “Ovaj projekt  će im to omogućiti”, poručila je pročelnica Jerković.
 
Glavnina sadržaja je na otvorenom. Radi se o pješačko-biciklističkim stazama, sportskim terenima, plažama nasipanim pjeskom te nizom montažnih objekata koji će se po potrebi, kada bude najava da se vodostaj Save diže, razmontirati u roku 24 sata. Riječ je o pozornicama na otvorenom, kinima, umjetnim topografijama, vidikovcima i slično. Bit će i objekata ugostiteljskog sadržaja.
A evo kako će izgledati!

e25d1bae764d1eca3cca

cd825e2a367310da9ac8

bec306d097a9d5f122e1


Komentari