(FOTO) Pod sloganom “Da nam živi, živi rod!” 17. Povorka ponosa

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Pod sloganom “Da nam živi, živi rod” u Zagrebu je u subotu popodne krenula 17. Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. na kojoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

“Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!”, naveli su organizatori u proglasu 17. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018.

Kažu i da “lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe”, znaju da su svi oni “mnogo više od spola koji im je pripisan pri rođenju”.

“Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. I zato ove subote od 15 sati zauzimamo centar grada – za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće”, stoji, uz ostalo, u proglasu pročitanom sudionicima povorke.

Kažu da žele omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, da se ‘prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena’ i da se kroz novi Obiteljski zakon ‘prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod’.

Traže i da se da se, kako navode, ‘svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda’.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić, Goran Beus Richemberg, Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Zoran Pusić, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Tomislav Saucha, kao i osobe iz javnoga društvenom života.

Napominjući da su već ranij bili na zagrebačkim, riječkim i osječkim Gay Prideovima, Vrdoljak je rekao kako žele otvorenu, tolerantnu, modernu i europsku Hrvatsku. Smatra kako svi koji su danas okupljeni – bili oni gay ili strejt, Srbi ili Hrvati, bogati ili siromašni, visoki ili niski, smatraju se jednakima. “Meni je to divan osjećaj. Svi tome trebamo težiti”, poručio je.

Sanjin Strukic/PIIXSELL

Na pitanje novinara o zamjerkama aktualnoj vlasti kako se ne radi dovoljno za jednakost LGBT osoba, Vrdoljak je rekao da su zadržana prava koje je HNS “uspio izgurati” i u prošloj vladi a u ovoj vladi su uspjeli na “pristojan i neideološki način” usvojiti Istanblsku konvenciju te poslati poruku da “ekstremi više nemaju pravo upravljati Hrvatskom”..
Aleksandra Kolarić novinarima je kratko rekla da je Gay Pride izvrsna stvar za osvijestiti društvo kako ljudi iz te zajednice nisu još uvijek u cijelosti izjednačeni u pravima s ostalim građanima. “Zato smo tu da damo podršku”, rekla je.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sudionici su nosili transparente s porukama, među kojima – ‘Zajedno u kvirstvu’, ‘Mizoginija ubija’, ‘Ljubav ne pita što ti je ispod haljine/hlača’, ‘Psi laju, prajdovi prolaze’,
‘Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica’, ‘Privatno je političko’.

(Hina)

Komentari

Komentari