(FOTO) POČINJU RADOVI: Pogledajte kako izgleda obnova jedne od najljepših zagrebačkih zgrada!

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Potpisivanjem ugovora inauguriran je projekt obnove depoa i radionica HNK-a u Adžijinoj ulici. Ugovor su potpisali intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Iva Hraste Sočo o predstavnik tvrtke Kamgrad, a u nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

“Danas smo potpisali ugovor za prvu fazu izgradnje u Adžijinoj ulici naših depoa i spremišta, odnosno radionica, za koje se upravo radi konstruktivna obnova, odnosno protupotresna ojačanja”, rekla je nakon svečanog potpisivanja intendantica Hraste Sočo.

Nakon završetka radova predviđen za lipanj ove godine, počet će radovi na izgradnji druge scene u istom kompleksu, za što će se koristiti druga sredstva. “Prate nas naši osnivači, Ministarstvo kulture i medija, odnosno, Grad Zagreb, na čemu smo im zahvalni”, kazala je.

Foto: Mara Bratoš

Prva se faza radova odnosi na konstruktivnu obnovu objekata, točnije sanaciju od potresa i ojačanje konstrukcije. Te će radove izvoditi Kamgrad. Vlasnik i prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski vjeruje kako će radovi biti završeni u zadanom roku.

Foto: Mara Bratoš

Ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek zadovoljna je što potpisivanjem ugovora počinje drugi dio radova konstrukcijske obnove na kompleksu koji čuva najvrjedniju scenografiju i kostimografiju HNK-a. U drugoj će fazi projekta biti izgrađena i druga scena HNK-a Zagreb, koja je prema njoj nužna za daljnji razvoj kazališta, ali i pristupanje obnovi matične zgrade nacionalnog teatra.

Projekti su dio investicijskih radova u Zagrebu nakon potresa, u okviru kojih je riješen problem čitavog niza objekata koji su godinama, čak i desetljećima, tražili smještaj.

To su uz već najavljenu novu scenu HNK-a, ova zgrada Hrvatskog muzeja naive na Gornjem gradu, nova zgrada Hrvatskog povijesnog muzeja, stalni postav Hrvatskog športskog muzeja koji će se otvoriti sljedeće godine u Ilici, te obnova zgrade Tvornice duhana Zagreb koja će biti namijenjena Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX