(FOTO) OVDJE JE ĆIRO BIO KAO DOMA: Njegov omiljeni kafić oprostio se od trenera na poseban način

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Miroslav Ćiro Blažević napustio je ovaj svijet 8. veljače 2023. godine u 88. godini života. Nakon njegove dugogodišnje borbe s teškom i opakom bolesti, ova vijest nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Brojni se poznati od njega opraštaju na društvenim mrežama, a posebnu počast svom omiljenom gostu odao je zagrebački kafić u kojem je Ćiro, kako je sam jednom rekao, bio kao doma. Volio se našaliti i da on tamo nije gost, već dio inventara.

Riječ je o kultnom kafiću Charlie u Gajevoj ulici. Na prozoru kafića u srijedu je osvanula svijeća i Ćirina fotografija, a oboje je stajalo na Dinamovom dresu. Na fotografiji koju su djelatnici kafića odabrali za posljednju počast, Ćiro je pozirao upravo na ulazu u svoj omiljeni Charlie u kojemu je volio ispijati kave i družiti se.

Iza fotografije stoji i njegova omiljena narudžba – kava i cedevita. Sve su djelatnici kafića postavili na stol za kojim je Ćiro najviše volio sjediti i ispijati kavu.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Od ”trenera svih trenera” emotivno se oprostio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. On je uvijek govorio da je Ćiro najveći, a posebne mu je riječi uputio nakon njegove smrti.

”Ćiro je bio neponovljiv – nenadmašan motivator i govornik, u jednoj sekundi šarmantan, u drugoj goropadan. Pamtim ga kao čovjeka s velikim stilom i još većom dušom i zato smo ga svi voljeli i poštovali. Kao trener je potpisao dva izvanredna i povijesna uspjeha, jedan s reprezentacijom koju je doveo u svjetski vrh, a jedan s Dinamom kada je ta titula značila puno više od nogometa. No, gdje god je radio ostavio je veliki trag, pa tako i na mene u Varaždinu. Mogu slobodno reći da je Ćiro bio moj nogometni otac, bio mi je istinska inspiracija za sve što sam postigao u trenerskoj karijeri. Na tome sam mu vječno zahvalan te su moje molitve posvećene njemu i njegovoj obitelji. Treneru svih trenera, počivao u miru Božjem”, izjavio je izbornik Dalić.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Miroslav Ćiro Blažević preminuo u srijedu u 88. godini u Zagrebu. Rođen je 10. veljače u Travniku u Bosni i Hercegovini, a nogometnu je karijeru započeo 1954. godine u travničkom klubu “Bratstvo”.

Nogometnu je karijeru započeo 1954. u klubu “Bratstvo” u Travniku. Kako je, prema vlastitom priznanju, bio prosječan igrač nakon ozljede se okrenuo trenerskom poslu koji je započeo u niželigašu Veveyju iz kojeg je preselio na klupu Siona. Potom je vodio Lausanne, te nakratko i švicarsku reprezentaciju.

U Hrvatsku se vratio 1979. preuzevši Rijeku, a u prosincu iduće godine je postao trener Dinama. Momčad je preuzeo na 14. mjestu, a na kraju sezone “Modri” su bili peti. Iduće sezone je uslijedila “Dinamova eksplozija”, a sve je kulminiralo nezaboravnim “plavim proljećem” 1982. kad je Dinamo  protutnjao do naslova prvaka, prvog nakon 24 godine čekanja.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nakon osamostaljenja Hrvatske, Ćiro se vratio u hrvatski nogomet i postao trenerom i predsjednikom NK Croatie (Dinama). Osvojio je prvenstvo (1993.) i Kup (1994.), a u ožujku je pod svoju trenersku palicu preuzeo hrvatsku reprezentaciju koju je vodio do jeseni 2000. godine.

Na klupi “Vatrenih” je vrhunac doživio 1998. u Francuskoj predvodivši nacionalnu vrstu do bronce, dok je dvije godine ranije na EP-u u Engleskoj Hrvatska ispala u četvrtfinalu. Reprezentaciju je ukupno vodio 72 puta ostvarivši 33 pobjede, 24 remija i 15 poraza.


Komentari