(FOTO) Otkriven spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Zagreb.info

Sve je prošlo u najboljem redu na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Govor je prvi održao autor spomenika, kipar Kuzma Kovačić. “To je kip živoga Tuđmana, onoga koji ostaje s nama. Naoko jednostavna, a uistiniu veoma složena kiparska kompozicija”, istaknuo je Kovačić.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević okupljenima je poručila kako je danas povijesni dan.

“Vrijeme je da realno sagledamo hrvatsku suvremenu povijest i realno mjesto Franje Tuđmana u njoj”, kazala je.

“S povijesne distance vidimo svu veličinu ovog čovjeka i njegovu neizmjernu ljubav prema Hrvatskoj”, rekla je Vukičević te dodala kako Tuđman nije bio nepogrešiv, ali da velika djela velikana ništa ne može zasjeniti.

“U Tuđmanovu slučaju, to je Hrvatska”, rekla i napomenula kako je spomenik simbolična gesta zahvalnosti i podsjetnik.

“Pretrpjevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigmama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj. Ni trenutka nije zdvajao niti se dao pokolebati u svojim ciljevima. Hrvatski narod volio je svoga predsjednika”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović na svečanosti otkrivanja spomenika.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovao je i premijer Plenković naglasivši kako je Tuđman svojim djelovanjem zaslužio ovakav oblik počasti u glavnome gradu.

“Bio je politički lider koji je uspio uspješno prepoznati znakove vremena. Svojim okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio je temelje Hrvatske”, rekao je Plenković.

Gradonačelnik Milan Bandić, kao što je ranije najavljeno, nije prisustvovao ceremoniji.


Komentari