(FOTO) Njima je sve dozvoljeno: Ima diplomatske tablice pa parkira gdje hoće

FOTO: Mario Ljeljak / I TO JE ZAGREB

Diplomatske tablice jamče imunitet od progona.

Nekim sudionicama u prometu prometna kultura i dalje je nepoznanica i ne osvrću prečesto nakon što svjesno učine prekršaj, čak i onda kada ugrožavaju normalan protok na cesti, ali i tuđi život. Tim je gore što je “povlaštenima” opravdano parkirati i nasred trga ako mogu. A mogu jer im je to dopušteno po zakonu, s čime dolazi i njihova pretenciznost jer se možda jedino u tom trenutku života osjećaju važnima.

Takav se slučaj dogodio na Kvatriću u utorak kada je vozač navodno austrijske ambasade i plavih, odnosno diplomatskih tablica parkirao vozilo na okretištu. Zbog svog je “propisnog” parkiranja blokirao promet gdje voze i gdje se okreću busevi, i još ušao u krivi smjer. Na pritužbe građana istaknuo je da vozi diplomatske tablice, stoga, rekao je, može parkirati gdje hoće i “briga ga gdje će se okretati autobusi”.

FOTO: Mario Ljeljak / I TO JE ZAGREB
FOTO: Mario Ljeljak / I TO JE ZAGREB

Kako tvrde građani, vozač se nakon nekoliko minuta pomaknuo budući da je čuo policijsku sirenu jer je busem blokirao cijelu ulicu.

Međutim, ovakve su situacije gotovo pa svakodnevne, kada su naspram “povlaštenih” obični građani tek “prosti puk”. Iako prema zakonu pauk ne smije dizati aute s diplomatskim tablicama bez posebnog odobrenja, ovo je svakako degradirajuće ponašanje spram drugih sudionika u prometu, od vozača do pješaka, a izgovor uvijek ide na nečiju “titulu” umjesto da se poštuju prometna pravila.

Na taj se način zakon, izgleda, ne mora poštivati budući da diplomatske tablice jamče imunitet od progona. Ipak je riječ o vozilima koja se “u pravilu” ne smiju zaobilaziti, kojima ne smijete trubiti ili imati ikakvu pritužbu pa makar se i nepropisno parkirali negdje na pola sata.

Građani su i sami nebrojeno puta svjedočili situacijama kada vozila s diplomatskim tablicama ometaju promet i usput zauzmu i mjesta za invalide.

“Dođe pauk, policija, komunalni redar… i svi se uzvrplje, nekoga zivkaju, ali ga ne pipnu. Mi mali građani smo građani drugog reda u takvim situacijama”, kazala je građanka.

Građani su zaključili da se treba držati propisa bez obzira tko je i na kojoj je funkciji, posebice kada su u pitanju parkirna mjesta za invalide. No, ovakvi prizori daju priliku za pravdanje nekulturnim građanima koji se ovog propisa ne drže u svakodnevnom životu. Ako može vozilo s diplomatskim tablicama, zašto ne bi mogli i oni?!


Komentari