(FOTO) Nakon što su prosvjedovali protiv ministra Filipovića, zagrebački aktivisti su opet na nogama! Evo na što upozoravaju ovoga puta

Performans ispred HEP-a (Foto: Extinction Rebellion)

Nakon što su krajem travnja na Markovom trgu prosvjedovali protiv izbora Davora Filipovića za ministra gospodarstva i održivog razvoja, aktivisti okolišne inicijative Extinction Rebellion Zagreb ispred zgrade HEP-a održali su akciju kojom su zahtijevaju hitno zatvaranje TE Plomin, jedine termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj, koja je trenutno ovisna o ruskom ugljenu.

“Unatoč obećanim sankcijama koje uključuju prekid uvoza ugljena iz Rusije, nedavno je objavljeno kako je HEP-u dostavljen jedan, a planira se dolazak još dvaju tankera s ugljenom uvezenim iz Rusije.

Ugljen je najprljavije, najštetnije i najskuplje fosilno gorivo te kao energent postaje sve neisplativiji zbog visokih penala za emisije CO2, koje se konkretno za TE Plomin broje u desecima milijuna kuna godišnje. Unatoč tome, Hrvatska vlada i HEP najavljuju da će Plomin nastaviti s radom do 2033″, kažu iz inicijative.

Performans ispred HEP-a (Foto: Extinction Rebellion)

Slijedom toga, upozoravaju da ta odluka nije u skladu sa zelenim planom Europske unije, ali to nije jedini problem.

“To znači da će građani Hrvatske plaćati sve skuplju energiju iz uvoznog ugljena, iako Hrvatska raspolaže svim mogućnostima za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunca i vjetra. Solarna energija, uz ulaganja države te poticaje za male elektrane u vlasništvu građana/ki, bila bi dostatna za  energetsku neovisnost i osiguranje održive, zdrave i budućnosti usmjerene regije”, ističu.

Također, iz Extinction rebelliona smatraju neprihvatljivim i najavljene prijedloge da se u budućnosti u Plominu energija dobiva spaljivanjem otpada ili plina.

“Spaljivanje otpada zagađuje zrak i stvara opasan pepeo te uništava izglede za odvojeno prikupljanje i recikliranje korisnih sirovina, što je nužno za održivo gospodarstvo. Plin je također štetno fosilno gorivo, a odnedavno i oružje kojim Rusija onemogućuje provedbu ozbiljnih sankcija Europe.

Performans ispred HEP-a (Foto: Extinction Rebellion)

Stoga zahtijevamo od HEP-a i nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se sva nova ulaganja usmjere u povećanje kapaciteta za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, sunca i vjetra te da se odmah krene s provođenjem pravedne tranzicije postojećih elektrana koje koriste fosilna goriva, prvenstveno ugljen”, navode iz inicijative.

Pravedna tranzicija podrazumijeva zbrinjavanje radnika prilikom zatvaranja ili prenamjene postrojenja.  Upozoravaju i da nakon najave zatvaranja TE Plomin, nije najavljeno na koji način će to biti provedeno za njezine radnike, ali da je uz dobru pripremu i pravovremeno korištenje sredstva iz EU moguće ostvarivanje kompenzacija i prekvalifikacija radnika iz industrije ugljena.

“Međutim ni HEP, ni Ministarstvo ne čine ništa za dobrobit radnika, a onda se isti ti radnici koriste kao argument za odgađanje zatvaranja, iako je jasno da se zapravo radi o nekompetentnosti vlade na području energetike i klimatske politike. To je sramota.” poručuju iz Extinction rebelliona.

Komentari