(FOTO) Mladi Samoborci napravili mural legendarnom branitelju: ‘Ima ga u Slavoniji, Dalmaciji, mora biti i ovdje’

Foto: Zagreb.info

Samobor je dobio novi mural. Nekoliko dečkiju okupilo se i napokon su ostvarili ideju koju su u glavi imali dvije godine. Napravili su mural svom prijatelju Nikici Buriću, zamjenika zapovjednika 1. bojne Sajmište 204. brigade u Vukovaru i kako njegovi suborci kažu, jednom među najhrabrijim vukovarskim ratnicima.

“Kako smo došli na ideju za ovaj mural? Pa što se tiče Nikice ima mural u Splitu, Slavoniji, a u Samoboru, odakle je Nikica, zovu ga i “Samoborac”, nitko ga nije napravio pa smo eto mi.

Prije dvije godine smo dobili ideju da bi mogli napraviti nešto za njega jer nema u Samoboru ništa. Uz piće sim tam, odlučili smo da ćemo sad to napraviti za njega i to će tako biti tako. Ako netko želi skidati neka skine“, rekao nam je jedan od autora murala.

Sve su to napravili, kako tvrde, iz zahvale te su Nikici htjeli priuštiti jedno takvo iznenađenje.

Za sve im je trebalo tri dana. Radili su ga dečki redom mlađi od 30 godina, no kako kažu, bilo je tu još ljudi koji su u svemu sudjelovali. Mural se nalazi u Ulici Milana Langa u Samoboru.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Na muralu su napisali i citat iz pjesme Vladimira Kočiša Zeca ‘Gospodine generale’ – ‘Ako sa vjetrom neki zvuk vas budi, to kuca srce hrabrih ljudi’. Jedan od autora murala rekao nam je kako su to napisali upravo zato što Burića smatraju hrabrim čovjekom.

A zašto je Nikica dobio nadimak “Samoborac”?

“Kad je došao dolje u Vukovar, nakon sat vremena kaže da je zaustavio nekoliko neprijateljskih vojnika i onda su se svi začudili kako je on to tako smireno odradio. I onda su ga pitali ‘kaj si ti došao iz Legije stranaca’. Onda je on rekao ‘ne, ja sam iz Samobora’. I onda su ga oni pitali ‘pa gdje je uopće taj Samobor’. Pa je on rekao ‘a znate gdje je Zagreb?’. Potvrdili su mu, pa im je on rekao ‘pa Zagreb vam je pored Samobora'”, pojasnio nam je jedan od autora murala.

Na lijepoj gesti mladim Samoborcima čestitao je i vukovarski branitelj i vođa navijača, Damir Markuš. Njegovu Facebook objavu lajkalo je skoro tisuću ljudi.

Komentari