(FOTO) ‘Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama’ u Zagrebu: Evo tko se sve pojavio na skupu

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Skup “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” održan je danas na Cvjetnom trgu, pod sloganima “I jedanput je nasilje” te “Pravosuđe ne štiti žene”.

Skup je nastao kao inicijativa za podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te za njegove sprječavanje.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Koordinatorica kampanje Rada Borić u ime organizatora istaknula je kako su Zagreb i Hrvatska upisani na karti od 200 zemalja svijeta u kampanji “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Napomenula je da je polovica stanovništva planeta Zemlje suočeno s nasiljem umjesto da žene kreativno ostvaruju svoje živote i žive živote bez nasilja, sudjelujući u svojim zajednicama. Borić je naglasila da su se u Hrvatskoj, osim u Zagrebu, kampanji pridružili i gradovi poput Pakraca. Osijeka, Bjelovara, Splita i Korčule.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Poručila je kako kampanjom senzibiliziraju javnost da je nasilje nedopustivo. “Ono što nas brine jest to da institucije ne rade svoj posao“, rekla je, ustvrdivši da institucije blago kažnjavaju nasilnike s deset mjeseci uvjetno ili smatraju da jedanput učinjeno nije nasilje. Naglasila je kako je “i jedanput – nasilje” te poručila pravosuđu da konačno treba štititi žene. Pozvala je okupljene da sudjeluju u potpori ženama koje su preživjele nasilje i koje ga možda žive i u ovom trenutku.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ova se kampanja u Hrvatskoj održava osmu godinu za redom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovu sprječavanju. Na skupu su aktivisti istaknuli kako je prema službenim podatcima Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživjela neki oblik nasilja – nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Aktivistice među kojima su bile Jelena Veljača i Sanja Bilas pročitale su iskaze žena koje su proživjele nasilje.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Program “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” koji je počeo Drum’n’im bijesom Zlih bubnjari i minutom šutnje za jučer ubijenu 16-godišnju djevojku iz Malog Lošinja, vodili su Maja Sever i Miran Kurspahić, a u glazbenom dijelu nastupili su glazbeni sastavi: Pol’ 9 kod Sabe, OSDS, te Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Akciju su organizirale: Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX


Komentari