(FOTO) KLIMATSKI MARŠ U ZAGREBU Aktivisti ležali na trgu uz jasnu poruku: Ako se nešto ne promijeni, ovako ćemo svi završiti

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U 14:30 sati na Trgu Republike Hrvatske krenuo je Klimatski marš u organizaciji okolišne inicijative Extinction Rebellion Zagreb.

Klimatski marš pod nazivom “Za globalni mir, klimatsku i društenu pravdu” kreće se rutom Frankopanska – Ilica – Trg bana Jelačića – Praška – Zrinjevac.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Prije mjesec dana, s početkom rata u Ukrajini ušli smo u novo poglavlje recentne povijesti na europskom kontinentu. Razdoblje prehrambene, energetske, ekonomske i sigurnosne krize, razdoblje uznapredovale militarizacije i cenzure, ali prije svega razdoblje destruktivne ljudske pogibelji.

No, daleko od naših dvorišta, od naših očiju, iako za to dobro znamo preko medija, razaranje mnogih zemalja diljem planete traje desetljećima. Srca su nam, i misli, uz nebrojene stanovnice, stanovnike i sva živa bića Ukrajine, Afganistana, Sirije, Iraka, Jemena, Mijanmara, Etiopije, Eritreje, Sudana, Somalije, Palestine, Libije, Kurdistana…

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Još do nedavno smo mogli govoriti da ratovi razaraju brzo, a klimatska kriza i sistem polako. Nažalost, to više nije točno. Klimatska kriza eskalira gotovo jednakom brzinom kao i ratovi, a posljedice su jednako katastrofalne.

Znanost već desetljećima upozorava na jasno vidljive simptome klimatske krize: porast temperatura i razine mora, propadanje usjeva, suše, poplave, temperaturni ekstremi, gubitak bioraznolikosti i kolaps mnogih ekosustava. Posljedično, to uzrokuje nestašice hrane i vode, društvenu nestabilnost, ratove i izbjegličke krize”, upozoravaju iz inicijative i kao uzrok navode kapitalistički i patrijahalni sustav.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Naglašavaju da se zato moraju boriti protiv toga i, kako kažu, “stvarati sustav temeljen na klimatskoj pravdi, neraskidivoj od društvene pravde”.


Komentari