(FOTO) KAKVA DEVASTACIJA PRIRODE U ZAGREBU! Uništeno je jezero na Črnomercu!

Foto: Facebook/Črnomerec je naš

Jedina prirodna oaza u Zagrebu je nestala. Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb potpuno su ispraznili i bagerima izrovali jezero iznad brane na potoku Kustošaku u Gornjoj Kustošiji.

“U jezercu su obitavale brojne biljne i životinjske vrste, uključujući ribe, žabe, kornjače i zaštićenu vrstu potočnog raka Austropotamobius torrentium. Cijeli je taj ekosustav uništen kroz nestručno raskopavanje cijelog dna jezerca i korita potoka. Zahtijevamo da Hrvatske vode obustave štetne radove!

U suradnji s građanima, danas smo temu iznijeli novinarima koji su izašli na teren kako bi napravili reportažu o zbivanjima. Kako Hrvatske vode ni na koji način nisu iskomunicirali da će se ovi radovi izvoditi i tko ih je odobrio, građani su s razlogom alarmirani. Ovo je samo još jedan korak u daljnjem neodgovornom postupanju prema potocima u podsljemenskoj zoni u Zagrebu.

Prve prijave mjerodavnim inspektorima već smo poslali, a podići ćemo temu i na Vijeću Gradske četvrti Črnomerec. Pozivamo se na pravilnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim se ovakvi radovi ne smiju izvoditi na staništima zaštićenih vrsta. Zahtijevamo uvid u studiju utjecaja na okoliš! Zahtijevamo odgovornost od mjerodavnih institucija i nadležnih inženjera i projektanata koji su dopustili da se ovako štetni radovi izvedu!

Ako ste zainteresirani pomoći, priključite se Facebook grupi gdje organiziramo daljnje akcije protiv ovakvih štetnih radova na našem zajedničkom vodenom dobru i podijelite ovaj poziv, molim!”, napisali su u Facebook objavi iz koalicije “Črnomerec je naš”.

[❗️? Uništeno jezerce na Kustošaku u Gornjoj Kustošiji ?‼️]

Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb d.o.o. potpuno su…

Objavljuje Črnomerec je NAŠPonedjeljak, 9. studenoga 2020.

 


Komentari