(FOTO) ‘JEDNAKO SPALJIVANJU VJEŠTICA NA LOMAČI’ Majke odgojiteljice primaju gnjusne poruke, pokazale su nam i prijetnje smrću!

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentiranje na društvenim mrežama nije novost, još manje negativno komentiranje u koje spada i vrijeđanje. Ono što je relativno novo je da su neki zbog tih komentara zaradili kaznu. Nedavni primjer privođenja Zadranina zbog komentara upućenom premijeru vjerojatno je najpoznatiji, no ne i jedini.

Pisali smo i o slučaju kada je zbog komentara upućenog policiji također došlo do kažnjavanja.

Sudeći po komentarima na našem portalu, možemo reći da su od izloženijih negativnim komentarima svakako bile i majke odgojiteljice. Majke, ne roditelji odgojitelji, jer očeve u ovoj priči gotovo nitko niti ne spominje, iako su i oni prisutni u mjeri, njih oko 15 posto.

Razgovarali smo s Ljiljanom Dragić iz udruge Hrvatska mati i Ana Marijom Berbić Lacko iz HURO-a upravo o komentarima na društvenim mrežama, a pojedine korisnice mjere ustupile su nam fotografije snimki zaslona, neki od njih mogli bi očekivati i tužbu, kažu.

“U ime udruge smo predali prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju protiv jednog portala, skupila sam preko 120 stranica tih komentara i imamo čak i prijetnje smrću. Poruke koje smo dobili sam isprintala i priložila u tu našu tužbu,” kaže Ljiljana Dragić.

Smatra da je argumentirano komentiranje u redu, pa i ulaziti u rasprave, ali vrijeđanje se ne bi trebalo tolerirati.

“Bit će toga još, tome nije kraj, mi sad krećemo s nekim aktivnostima tako da će toga sigurno biti još,” vjeruje Dragić.

“Roditelji odgojitelji su užasnuti”

“Što se tiče komentara na društvenim mrežama roditelji odgojitelji su užasnuti, ovo je jako veliki psihološki pritisak, takav izljev bijesa na društvenim mrežama kroz komentare, ja osobno smatram da bi administratori tih stranica trebali ugraditi kroz filter, ubaciti te riječi koje su postale općeprihvaćene, te nekakve zamjenice za naziv roditelji odgojitelji i za njihovu djecu tako da mi to pratimo i u svakom slučaju ćemo pratiti jer ovo nije kraj priče, pitanje je što će se još događati, vidjet ćemo u kojem ćemo trenutku to predati” kaže nam Ana Marija Berbić Lacko.

“Razočarana sam jer naši građani ne shvaćaju o čemu se tu radi, napadaju korisnike, a trebali bi zapravo vidjeti što se krije u ovoj borbi, znači da se korisnici bore za stečena prava.

Da se ne radi tu o mjeri kakva ona je, očito da je ona privlačna i kvalitetna za te obitelji koje su to iskoristile i izgleda da je dio tih komentatora koji vrijeđaju ili ljubomorni ili su općenito nezadovoljni sa stanjem u državi, u gradu možda ne ide kako su očekivali od gradonačelnika i jednostavno se iskaljuju na bilo kojem članku jer smo vidjeli da se roditelji odgojitelji spominju i u komentarima u negativnom kontekstu čak nevezano za sadržaj članka,” smatra Berbić Lacko.

Napadaju se žene

“Oko 85 posto korisnika mjere su žene, a zanimljivo da se u komentarima napadaju žene, majke kao korisnice, kao da nisu svjesni da u toj mjeri ima i očeva i na neki način podcjenjuju tu ulogu očeva koja je vrlo vrijedna i važna u današnje vrijeme. Ovo je jednako spaljivanju vještica na lomači. Žene više ni ne čitaju komentare i objave, sve ih je strah jer ne mogu više ovo podnijeti, sad kad smo u periodu korone, imali smo potres, tu je inflacija, previše stresova, a poanta je da su korisnici uzeli mjeru jer su na nju imali pravo, nešto što je grad nudio svima a sad se trebaju skrivati od prvog susjeda i reći da oni nemaju tu mjeru ili nešto jer sada su svi na lošem glasu, to je prestrašno,” kaže predsjednica HURO-a.

Prijetnja smrću

Pojašnjava nam kako je sve krenulo s prvim istupima u medijima kada su žene počele izlaziti javno punim imenom i prezimenom, onda su ljudi našli te žene i kontaktirali ih u inboks i neke su bile primorane zbog mržnje se i maknuti s društvenih mreža.

“Ima razumnih argumentiranih komentara koji kažu – mjera je loša zbog npr. socijalizacije djece ili nešto, a ove ružne riječi to je postao kao standard” zaključuje Berbić Lacko.

Zasad nemamo informaciju da su na kraju prijetnje prijavljene i policiji. Portal Zagreb.info još je ranije na svojoj Facebook stranici uključio filter za komentare koji sadrže najčešće uvredljive izraze spram skupine roditelja odgojitelja.


Komentari