FOTO ‘Ilegalno’ i zaboravljeno smeće ispod zagrebačkog mosta: šuta, dječja kolica, kaučevi, madraci…

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Puno je ‘vrućih točaka’ u Zagrebu barem što se smeća tiče. Počevši od zelenih otoka koji su pretrpani žutim vrećicama, kutijama i svemu ono što bi trebalo ići u te spremnike, ali i nažalost što ne bi. Stoga, i nije neobičan prizor vidjeti kako nečiji odbačeni madrac stoji naslonjen uz spremnik za papir, a dojučerašnja kolica s kojima se išlo u parkiće, stoje tužno parkirana ispred kontejnera.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Jasno, za takvu vrstu otpada valjalo bi posjetiti reciklažno dvorište ili po novome naručiti odvoz. No, da takav prikup odnosno odvoz smeća funkcionira u Zagrebu, problema bi bilo daleko manje.

Jasno, niti su građani disciplinirani, a niti motivirano. Ipak stvari se polako pomiču s mrtve točke, pa je za vidjeti hoće li se građani motivirati ili demotivirati novim sistemom odvoza i plaćanja otpada.

No, za ostati demotiviran potezima gradske uprave, prošle ili sadašnje nije potrebno pričekati srpanj 2021. kada počinje nova era ‘zelenog Zagreba’. Dovoljno je provesti se zagrebačkim ulicama i zaviriti ispod mosta. Tamo se nalaze prave ‘vruće točke’ ovoga grada. Ilegalni deponiji gdje se ostavlja sve ono što više ne treba, ono što se ne želi vidjeti i ono što se ne bi trebalo vidjeti.

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Upravo takav prizor čeka ispod nadvožnjaka između Svete Klare i Buzina. Malen ali vrlo problematičan deponij za kojeg se možemo samo nadati da će Čistoća, kako joj i ime kaže, počistiti.

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Razne vrste smeća, od namještaja i kućanskih uređaja, kolica i madraca, mogu se vidjeti iz vlaka koji dolazi iz Siska ili pak ako se prolazi autom inače zapuštenom cestom.

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

No, vjerojatnije je da će pak i ovo ilegalno smetlište čekati grupu gradskih eko-volontera koji će stvari uzeti u svoje ruke.

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL


Komentari