(FOTO) I DALJE U ŠTRAJKU: Ovako izgleda Zagreb kad nema djelatnika Čistoće

Foto: Zagreb.info / Ranko Suvar / CROPIX

Radnici zagrebačke Čistoće i dalje su u štrajku kako bi se izborili za veće plaće i bolje uvjete rada. Zbog toga se već nekoliko dana u Zagrebu gomila otpad pa je grad pretrpan smećem koje se iz kontejnera posvuda već prelijeva.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Zbog štrajka je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao u srijedu konfernciju za medije.

Radnicima u štrajku je poručio da je štrajk nezakonit i naglasio da se sindikat od štrajka ograđuje pa Uprava niti ne zna tko je predstavnik radnika s kojim može razgovarati o zahtjevima. Najavio je i da će štrajk prijaviti sudu.

‘KRENITE ODMAH S ODVOZOM’ Tomašević oštro o štrajku Čistoće: ‘Prijavit ćemo sudu nezakoniti štrajk’

U utorak je djelatnik Čistoće Sabahudin Sedić najavio da će radnici sa štrajkom nastaviti te da su radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažnije im je da se operativi Čistoće povećaju koeficijenti. Dodao je da su u utorak radnici Upravi Čistoće i Holdinga postavili zahtjeve, dok je, kako tvrdi, Čistoća pristala na one manje bitne, pa su odlučili nastaviti štrajk.

“Najbitniji su nam koeficijenti, mi stojimo jedan uz drugoga, i nećemo odustati dok se ne povećaju”, poručio je Sedić. Na pitanje je li svjestan opasnosti koje sudjelovanje u nezakonitom štrajku može donijeti radnicima, Sedić je poručio da radnici pod “cijenu svega” ne idu van. “Neka nam daju otkaze svima”, kaže i dodaje da je to stav i ostalih radnika.

‘NI TREĆA SMJENA NEĆE IZAĆI NA TEREN’ Djelatnik Čistoće otkrio daljnje planove: ‘Nećemo odustati dok se koeficijenti ne povećaju. Neka nam daju otkaz’

Iz Gradske su uprave ranije rekli da su na snazi kolektivni ugovori te da su se vodili pregovore o novim kolektivnim ugovorima. ”U njima smo značajno povećali materijalna prava i uveli nova koja prije uopće nisu bila prisutna kao što su pravo na topli obrok. U Holdingu je ugovor u potpunosti na snazi, ali zbog inflacije i činjenica da od 2020. nije bilo povećanja materijalnih prava, uprava je 2022. otvorila pregovore. Važno je to staviti u kontekst”, rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Kazala je i da tijekom postupka mirenja te dok se poštuje trenutni kolektivni ugovor,  štrak smatraju neopravdanim. ”Ova se situacija ne može dalje nastaviti, moramo se vratiti za stol, tim više jer jučer nije bilo odvoza bez sankcija za radnike jer smo tako odlučili”, rekla je. Inače, Uprava Holdinga pristala je na pet od 11 zahtjeva Čistoće, a radnici kao uvjet povratka na posao traže beskompromisno povećanja koeficijenata, i to za komunalne radnike na 1,8 te za vozače na 2,4.


Komentari