(FOTO) GRADI SE NAVELIKO: Nova zgrada jednog od važnijih objekata u Zagrebu samo što nije gotova!

Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba

Projekt oporavilišta za divlje životinje u punom je zamahu! Riječ je o projektu modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba koji je sada u trećoj fazi, a svrha mu je unaprjeđenje kvalitete sustava zbrinjavanja životinja. Značajan je to projekt za Grad Zagreb, kao i za Ustanovu Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Gradi se objekt koji će osigurati smještaj i zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta, kažu iz Zoološkog vrta u Zagrebu. Oporavilište je jedno od 11 institucija u Hrvatskoj ovlaštenih da pomaže divljim životinjama.

U Zagrebu Oporavilište radi od travnja 2017. godine, a danas, pet i pol godina kasnije, u Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba za životinje se skrbi svakodnevno. Gradnja novog objekta povećat će kapacitete i unaprijediti poslovanje postojećeg Oporavilišta.

Krajem prošle godine iz Zoološkog su stigle i fotografije koje su otkrile kako napreduje gradnja.

Zgrada je projektirana kao katni objekt dimenzija 61,3 x 13,2 metara. Divlje i egzotične životinje planira se smještati na prvi kat, a oduzete i napuštene pse u prizemlju. Objekt će biti opremljen karantenama i veterinarskom ambulantom.

Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba

Ovo će biti prvi objekt koji osigurava mogućnost smještaja divljih životinjskih vrsta u vlasništvu Grada Zagreba, a važan je i dio objekta namijenjen pojedinačnom držanju pasa, čime će se značajno ojačati komunalna opremljenost Grada i učinkovito provoditi mjere zaštite životinja, ali i ljudi, dodaju iz Zoološkog.

Osim glavnog smještajnog objekta, gradi se i letna volijera u kojoj će se ptice osposobljavati za povratak u prirodu. Na taj način omogućit će se životinjama da ojačaju, razviju koordinaciju i vrate svoje letne sposobnosti nakon oporavka.

Foto: Oporavilište za divlje životinje Zagreb

Projekt je rezultat specifičnih znanja s područja skrbi o divljim i egzotičnim životinjama i kućnim ljubimcima koja su udružili djelatnici iz dva dijela Ustanove – Zoološkog vrta i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko tri milijuna eura, od čega je 796.389 eura sufinancirano sredstvima EU-a.

Tijekom 2022. godine u Oporavilištu je skrb pružena za 1253 divlje životinje, od čega je čak 431 jedinka strogo zaštićenih vrsta. Ekipa hvatača je u godini iza nas na intervenciju vezanu za divlju životinju izašla 1647 puta.

Foto: Oporavilište za divlje životinje Zagreb

Među strogo zaštićenim gmazovima prednjačile su čančare, a kod sisavaca su to bili šišmiši. Od 137 zbrinuta šišmiša veliku većinu činili su patuljasti šišmiši – njih 111 potrebnu pomoć dobilo je u Oporavilištu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Međutim, kao i prethodnih godina, brojnošću su se isticale ptice. Među 69 sovki, našlo se pet vrsta, sve odreda naši gradski stanovnici – 31 sova jastrebača, 20 malih ušara, osam ćukova, šest šumskih sova te četiri kukuvije. Osim ovim noćnim, skrb je pružena velikom broju lovaca aktivnih danju. Među njima su čak 33 vjetruše i 21 škanjac.

Foto: Oporavilište za divlje životinje Zagreb

Većina ih pokazuje probleme s letenjem, često su dehidrirani i iscrpljeni, a mlade sove ponekad ispadnu iz gnijezda. U oporavilištu Zoološkog vrta othranjuju se na ruku i nauče samostalno jesti i letjeti. Ovakva skrb odvija se u suradnji s Udrugom za zaštitu divljih životinja AWAP, a s ciljem ponovnog puštanja u njihovo prirodno stanište, koje je u ovom slučaju često grad Zagreb.

Foto: Oporavilište za divlje životinje Zagreb

Iz Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba zahvaljuju svim građanima na dojavama i spašavanju životinja. „Za rad oporavilišta ključni su osposobljeni djelatnici i oprema, ali i zajedničko djelovanje stručnih osoba i građana jer građani su ti koji prijavljuju pronalazak ozlijeđene, iscrpljene, bolesne, ranjene ili otrovane životinje našoj službi. Ovim projektom, sufinanciranim iz Europske unije, unaprijedit će se i informacijski sustav za evidenciju životinja na skrbi i dojave o pronađenim životinjama, tako da će tijekom iduće godine ta suradnja našeg osposobljenog osoblja i građana grada Zagreba biti još uspješnija.“, naglasio je ravnatelj Ustanove, Damir Skok.

Projekt se provodi od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja ove godine.


Komentari