(FOTO) Građanska inicijativa iz Zagreba poručila:’DORH vrši pritisak na građane!’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Građanska inicijativa Narod odlučuje, u subotu je izvijestila da su članovi GI i volonteri ovih dana pozivani na ispitivanje u policiju u postupku koji je DORH pokrenuo zbog krivotvorenja referendumskih potpisa, ocijenivši da je riječ o političkom pritisku na građane.

“Ovih dana članovi inicijative Narod odlučuje pozivani su na ispitivanje u policiju u vezi kaznene prijave koju je u listopadu 2018. godine protiv inicijative podnio predsjednik HNS-a i član aktualne Vlade Ivan Vrdoljak”, izjavila je ispred zgrade Državnog odvjetništva članica organizacijskog odbora GI Narod odlučuje Natalija Kanački.

Dodala je kako je to već drugi puta da se provode ispitivanja građana koji su željeli promjene izbornog zakonodavstva te ustvrdila kako je riječ o političkom pritisku, da građani “u ovoj izbornoj godini ne pokrene još jednu sličnu referendumsko izjašnjavanje”.

Protiv organizatora refrendumske inicijative “Narod odlučuje” te “Istina o Istanbulskoj” kaznenu prijavu podnio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, nakon što je prošle godine utvrđeno da je inicijativa za dva refrerendumska pitanja predale 9,9 posto nevažećih potpisa.

Za referendumsko pitanje o izmjenama izbornog zakonodavstva predano ih je više od 40 tisuća, a gotovo isto toliko i za drugo referendumsko pitanje koje se odnosilo na odlučivanje zastupnika manjina u Hrvatskom saboru.

Pravni zastupnik inicijative Karlo Novosel, pak, smatra da je DORH takvu prijavu trebao odbaciti bez postupanja, jer je pravno i činjenično neosnovana.

“Niti jedan član organizacijskog odbora ili njezin sudionik, nije i ne može biti odgovoran za provjeravanje potpisa i njihove vjerodostojnosti na potpisnim listama”, ustvrdio je.

Istaknuo je, da s druge strane, DORH ne radi ništa po pitanju kaznene prijave te građanske inicijative protiv nepoznatog počinitelja, koji je nezakonito manipulirao potpisnim listama nakon što su one predane Hrvatskom saboru. U inicijativi smatraju da je tako diskvalificirano 40 tisuća potpisa i građanima onemogućeno pravo na referendum.

 


Komentari