(FOTO) Građani na nekoliko lokacija položili cvijeće na antifašističke spomenike

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Zagrepčani su se odazvali na poziv.

Građani su na nekoliko lokacija u Zagrebu noćas položili cvijeće na antifašističke spomenike. Naime, Antifašistički vjesnik pozvao je Zagrepčane na “protuakciju” koja je uslijedila nakon što su početkom tjedna vandalizirana dva zagrebačka spomenika.

Prva je bila tek vraćena bista Ive Lobe Ribara na kojoj su vandali plavom bojom ispisali slovo “U” s križem povrh slova i bistu obojili u plavo. Drugi dan oštetili su spomenik palim borcima NOB-a na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje su osim slova “U” i križa napisali i “NDH”.

>>> (FOTO) Vandalizirana bista Ive Lole Ribara

>>> (FOTO) Nakon biste Ive Lole Ribara išaran još jedan spomenik

Spomenici NOB-u još su od početka devedesetih na stalnom udaru simpatizera ustaškog režima. Prema nekim procjenama od 1990. do 2000. godine uništeno ih je više od 4.000, a tek se rijetki obnavljaju, a i kada se obnove, poput slučaja s bistom Ive Lole Ribara, ubrzo ponovno budu oštećeni. Primjerice, spomenuti spomenik na Trešnjevci, inače podignut u spomen na 49 palih boraca od kojih je devet žena, samo je prošle godine napadnut čak četiri puta.

FOTO: Antifašistički vjesnik
FOTO: Antifašistički vjesnik

Nakon novih napada na antifašističke spomenike Antifašistički vjesnik pozvao je jučer građane da izraze gestu sjećanja i zahvalnosti te polože cvijeće pored biste Ive Lole Ribara i spomenika na Trešnjevci, a za one koji nisu u Zagrebu da to učine na nekom spomeniku NOB-u koji im je u blizini.

Fotografije koje su snimljene pokazuju da su se građani odazvali na ovaj poziv i ostavili cvijeće pokraj napadnutih spomenika, piše Lupiga.


Komentari