(FOTO) Godinu dana od potresa u Zagrebu: Jedan život je izgubljen, a obnova je i dalje na čekanju

Foto: Zagreb.info

22. ožujka 2020. godine datum je kojeg brojni Zagrepčani nikada neće zaboraviti, iako bi rado htjeli.

Te nedjelje, u 6.24 sati, za vrijeme najstrožeg lockodowna, Zagreb se zatresao na 5,5 stupnjeva po Richteru. Epicentar je bio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini od 10 km. Bio je to treći najjači potres u Zagrebu nakon Velikog potresa 1880. godine.

U 7:01 sati uslijedio je još jedan potres jačine 5,0 stupnjeva po Richteru. Treće jače podrhtavanje tla zabilježeno je u 7:41 sati, jačine 3,7 po Richteru. U nešto više od 24 sata nakon prvog potresa, na području grada Zagreba zabilježeno je 57 dodatnih potresa, a prema podacima Tlo se nemilice podrtavalo, pa je u nešto manje  god mjesec dana, do 14. travnja zabilježeno oko 145 potresa koje su osjetili građani, magnitude iznad 1,3 stupnja po Richterovoj ljestvici. Seizmografi su zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1,3 stupnja.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info

Jedan ljudski život je izgubljen

U Zagrebu je u potresima ozlijeđeno ukupno 27 ljudi, dok je jedna osoba umrla od zadobivenih ozljeda.

Grad je obišao državni vrh

U obilasku štete, predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pozvali građane na pridržavanje protuepidemijskih mjera i uputa Stožera civilne zaštite.

Milan Bandić proglasio je 23. ožujka 2020. prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom na području Grada Zagreba.

Cijela Hrvatska se digla na noge

Istoga dana angažirano je 230 pripadnika Hrvatske vojske na raščišćavanju ruševina u centru grada Zagreba. Angažirani su i inženjerijski strojevi i istovarivači koji fasadu i crjepove koji su otpali utovaruju i odvoze iz središta grada. Hrvatska vojska i Bad Blue Boysi sudjelovali su u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice. Također, ispred Klinike za infektivne bolesti dr. Frana Mihaljevića, Hrvatska vojska je podigla tri šatora.

Odmah nakon prvoga potresa ekipe Crvenoga križa uputile su se na lokacije Klaićeve i Petrove bolnice gdje su pacijentima koji su izašli van podijelile deke i vodu. Na tri lokacije u gradu postavljeni su šatori Crvenoga križa – Zrinjevac, Mažuranićev trg i Trg Francuske Republike – predviđeni za smještaj ljudi u slučaju novoga potresa.

Foto: Zagreb.info

Vatrogasci imali pune ruke posla

Vatrogasci Grada Zagreba su u prvim satima nakon potresa odradili 200-ak hitnih intervencija. Radilo se uglavnom o zatočenim osobama u stanovima, liftovima i slično, no u tim prvim satima imali su i ozbiljne požare poput velikog požara centrale u Draškovićevoj ulici, trafostanice na Bukovcu i požara krovišta u Kozari putevima.

Već prve minute nakon potresa dojavljena su požari u dvama bolnicama (na Srebrnjaku i u Petrovoj), a utvrđeno je da su nastali kao posljedica potresa. Za požar u Katedrali u 08:33 također se pokazalo da je od istog uzroka.

Vatrogasci su odradili 5440 hitnih intervencija, intervenirano je na 3060 adresa na kojima je uklonjeno 4500 dimnjaka. Također je uklonjeno 1300 dijelova objekata, uglavnom crijepova, cigli i dijelova zabatnih zidova/krovišta.

Najviše stradao centar

U potresu je najteže pogođeno središte grada, a već prvotne informacije ukazale su kako je šteta velika. Potresi su izazvali niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, a među ostalim, oštećen je južni toranj Zagrebačke katedrale.

Oštećene su i brojne stambene zgrade. Građani su javili da je u mjestima oko epicentra potresa – Podsljeme, Markuševec, Čučerje, Vugrovec i Kašina Čučurje, Medvedski Breg, Trnava, Popovec, Vidovec – situacija također jako loša zbog uništenih kuća.

Foto: Zagreb.info

Po pitanju obnove učinjeno je vrlo malo

Iako je prošlo već godinu dana, obnova teče vrlo sporo, a upravo su posljedice potresa često glavni alat političarima za prepucavanje što pogođenim mještanima ništa ne znači.

Popucane fasade, skele u centru grada, kao i zauvijek izgubljen život 15-godišnje djevojčice, čini 22. ožujka datum kojeg će brojnima ostati zauvijek zacrtano sjećanje.


Komentari