(Foto) Evo kako će izgledati novi Paromlin: Lijepi planovi za djecu i mlade

Foto: Grad Zagreb

Iako je jedan od glavnih simbola zagrebačke industrijske arhitekture, Zagrebački paromlin je nažalost napušten, neodržavan, kao i cjelokupna Paromlinska ulica.

ŠTAKORI, FEKALIJE, KAMIONI SMEĆA! Kuća u centru Zagreba ima priču u koju je teško povjerovati: Kraj nje ste i sami više puta prošli

Sam Paromlin je izgrađen 1908. godine, a njegovo trenutno loše stanje Grad Zagreb ubrzo planira promijeniti preko projekta obnove Paromlina pod projektnim nazivom “Gradska knjižnica Grada Zagreba i društveno-kulturni centar na lokaciji Paromlin”.

Projekt će biti vrijedan više od 80 milijuna eura, a trenutno je završen izvedbeni projekt te uskoro starta izrada studije izvodljivosti.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Za sve vrste događaja

Iz Grada su nam dali pristup renderima projekta.

Kao što je vidljivo iz rendera, ali i poznato iz projekta, osvježeni Paromlin bi trebao imati dvije multifunkcionalne dvorane s 450 mjesta, prostor za izložbe te prostor za radionice pa će društveno-kulturni centar biti spreman za odvijanje kulturnih i edukacijskih sadržaja.

Foto: Grad Zagreb

Time bi se trebalo pokriti sve: od seminara, konferencija, radionica, predstava, koncerata te izložbi koje će moći organizirati javne ustanove, neprofitne organizacije, ali i predstavnici nezavisne kulturne scene, a otvorena će biti i domaćim i međunarodnim projektima.

Sama knjižnica će biti na više katova, a odjeli i sadržaji biti će namijenjeni različitim uzrastima.

Djeca i mladi će imati posebne prostore za njihovu namjenu, a osim knjižnice, očekivati će ih informativni, obrazovni, kulturni i drugi sadržaji.

Foto: Grad Zagreb

Sve će biti, navodi Grad, popraćeno i ugostiteljskim sadržajima i izgradnjom suvremene podzemne garaže koja će imati i prostor za smještaj bicikala te električne punionice kako bi se na tom području poboljšala i prometna infrastruktura.

Izvođača radova trenutačno nema, ali Grad najavljuje kako će natječaj za istog uskoro krenuti.

Od ukupnog iznosa radova koji je ranije spomenut, 44 milijuna eura, Grad planira dobiti preko Eu fonda za razvoj urbanih aglomeracija dok bi ostatak trebao osigurati ili proračun ili niskokamatni zajam.

Foto: Grad Zagreb

Inače cjelokupno područje Paromlinske je u srži javnosti početkom ovog tjedna.

Što se događa u Paromlinskoj? Bageri su tamo, čeka se rušenje, iz Grada poručuju: ‘Investitor ima još neko vrijeme’

Još uvijek nije poznato kada će se rušiti nekadašnja poslovnica Zagrebačke banke koja je napuštena od 2012. godine, kao ni hoće li to odraditi Grad Zagreb koji je već raspisao javnu nabavu ili vlasnik nekretnine, Josip Barićević koji nam je naveo kako su pripreme za demoliranje u tijeku već osam dana, ali nije htio otkriti točan datum.

Jedino što se zna, jest da je u tom kompleksu trenutno postavljen jedan bager.

Foto: Zagreb.info

A da je potrebno obnoviti Paromlinsku ulicu, pokazuje i tragično ubojstvo u jednoj od tamošnjih napuštenih zgrada u nedjelju navečer.

Strava usred centra: Grupa napadača izbola muškarca, umro je u bolnici

Kako navodi policija, nepoznata grupa počinitelja izbola je nepoznatog muškarca koji je preminuo u bolnici.


Komentari