(FOTO) Doznajemo čiji je automobil jutros eksplodirao na Srebrnjaku: Riječ je o obitelji koju je prije 12 godina pogodila velika tragedija

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tek tri mjeseca star Peugeot 3008 izgorio je jutros pod još nerazjašnjenim okolnostima u Ulici Srebrnjak na zagrebačkoj Lašćini.

Zagrebački vatrogasci su se odmah po dojavi odazvali na intervenciju te ugasili požar i spriječili širenje vatre na obližnja vozila.

Kako doznaje Jutarnji list, vlasnik automobila je Lidija Deković, majka 17-godišnje Nike koju je 6. listopada 2008. godine s četiri hica iz pištolja ubio njezin dečko, zaštitar Andrija Jauk (25) i koji je zatim pucao sebi u glavu.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Svi pričaju o eksploziji vidim, ali auto nije eksplodirao. Došlo je do, koliko su mi policajci rekli, samozapaljenja, valjda kvara na instalacijama. Očevid još traje, ali nije ničiji piromanski čin koliko je dosad utvrđeno. Sinoć sam ga parkirao oko 19.30 sati blizu kuće a planuo je u zoru. Kako? Nije mi jasno. Auto je kupljen prije tri mjeseca gotovinom za 250 tisuća kuna. Imao je kasko, međutim, pitanje je koliku štetu će pokriti. Našu obitelj kao da već 12 godina prati karma. Sve nas ide. Ostali smo bez Nike čija smrt nas je skroz unazadovala. Pa sudski proces za naknadu štete koji je trajao desetljeće, pa korona koja je na koljena bacila cijelu zemlju i onda je došao potres i evo, sad, ovaj požar auta na kraju. Što je iduće?”, pita se u razgovoru za Jutarnji Krešimir Deković, suprug vlasnice automobila i otac ubijene djevojčice.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon ubojstva 17-godišnje djevojčice, koja je ubijena istog dana kada i Ivana Hodak, na površinu je isplivala tromost sustava. Zbog toga je četveročlana obitelj Deković pokrenula parnični postupak u kojem od Republike Hrvatske i KBC Zagreb potražuju gotovo milijun kuna odštete jer smatraju da su institucije mogle spriječiti smrt dvoje mladih u tom predmetu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu čekao se punih deset godina.

Zaljubljeni Jauk je, naime, još ranije odlučio da će si pred nesuđenom ljubavi oduzeti život pa je nekoliko dana prije ubojstva njegova psihijatrica iz KBC Rebra slala dopis Odjelu za upravne poslove PUZ-a kako Jauku treba oduzeti pištolj i dozvolu koju je dobio tri dana ranije.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Da bi 22. rujna, dakle tri dana od tog dopisa, policajci krenuli tražiti Jauka kojeg puna dva tjedna nisu uspjeli locirati. Činilo se kao da je propao u zemlju, a njegova psihijatrica je između ostaloga zaključila da je bio osoba s duševnim smetnjama.

“Tražili smo oko milijun kuna odštete što uključuje i sudske troškove, no sud nam je dosudio manji iznos, oko 700 tisuća kuna. To je i dalje nepravomoćna presuda. Koliko ćemo čekati na pravomoćnu sudsku odluku, strah me i pomisliti”, zaključio je Krešimir Deković.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Što se jutrošnje eksplozije tiče, u tijeku je policijski očevid kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do buktinje, odnosno je li za požar kriv ljudski faktor ili kvar na instalacijama.


Komentari