(FOTO) DOŠAO JE I MILAN BANDIĆ: Bez njega ne bismo imali ništa, kaže gradonačelnik koji je odao počast geniju iz Like

Foto: Ana Korenić

Nikola Tesla, čiji su izumi doveli do razvoja modernih sustava radiokomunikacije, televizije, robotike i daljinskog upravljanja, umro je na današnji dan prije 78 godina u New Yorku. Vijest o njegovoj smrti pročitao je na radiju gradonačelnik New Yorka La Guardia, rekavši da je umro siromašan, ali da je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikad živjeli.

Predstavnici Grada Zagreba redovito polažu vijence pred Teslin spomenik, rad Ivana Meštrovića, koji su u središte grada preselili iz kruga Instituta Ruđera Boškovića. Isto je u četvrtak, 7. siječnja 2021. godine učinio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“U povodu obilježavanja 78. obljetnice smrti Nikole Tesle, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijenac kod spomenika velikog izumitelja u Teslinoj ulici. Vijenac su položili i predstavnici Instituta Ruđer Bošković i Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost. Zahvaljujući Nikoli Tesli postavljeni su temelji proizvodnje, prijenosa i uporabe električne energije i cjelokupne današnje industrije, istaknuo je gradonačelnik Bandić”, javljaju iz Grada.

[POLOŽEN VIJENAC NIKOLI TESLI]

U povodu obilježavanja 78. obljetnice smrti Nikole Tesle, izaslanstvo Grada Zagreba…

Objavljuje Grad Zagreb Službena stranicaČetvrtak, 7. siječnja 2021.

Inače, Nikola Tesla je u Hrvatskoj počasni član JAZU (danas HAZU) i počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, po njemu se nazivaju ulice u mnogim gradovima, nekoliko škola, jedno veleučilište, tvrtka, državna nagrada za znanost, državno odličje, itd., ističe se u Hrvatskoj enciklopediji koja Teslu označava kao “američkog i hrvatskog izumitelja srpskoga podrijetla”.

U Tehničkome muzeju koji nosi njegovo ime u Zagrebu nalazi se stalni demonstracijski kabinet Teslinih izuma, a u Smiljanu Memorijalni centar Nikola Tesla koji uključuje Teslinu rodnu kuću, modele izuma i didaktičke igračke.

Foto: Ana Korenić

Komentari

loading...