(FOTO) Dobar primjer: Evo kako su stanari nekih zgrada riješili problem s nagomilavanjem smeća

Zagreb u posljednje vrijeme godina muku muči s nagomilanim smećem na ulicama. Problem se predstavlja samo smeće nego nedostatak kontejnera za odlaganje istoga.

Bolje rečeno, kontejnera ima dovoljno, ali se oni ne prazne tako često kako bi trebali. Grad je, suočen s regulativom Europske unije, postavio po svim naseljima tzv. “zelene otoke“. Radi se o mjestima gdje građani mogu odložiti i reciklirati veliku većinu kućanskog otpada.

I to bi bilo uredu kada bi sustav funkcionirao. Problem je odvoz tog istog otpada koji nije redovit. Dokaz tomu su i brojni “zeleni otoci” koji se vrlo brzo pretvaraju u otoke smeća.

Kada Grad ne želi riješiti ovaj problem, jer očito ima većih prioriteta od higijene grada, onda se stanovnici moraju sami organizirati. Tako je dobar primjer nastao u zagrebačkom naselju Vrbani. Dok je velika većina naselja “ukrašena” kontejnerima iz kojih i oko kojih izvire smeće, stanovnici ove zgrade odlučili su urediti svoj “zeleni otok”.

Sve je financirano iz zajedničke pričuve te su ograđeni kontejneri i sada do njih mogu doći samo stanari. Ograđeni kontejneri su podijeljeni po ulazima te ih stanari otključavaju putem ključa od ulaznih vrata zgrade. Ovo je svakako za primjer svim zgradama u grada, no ipak je Grad prvi koji bi se trebao ozbiljno pozabaviti s ovim problemom.


Komentari