(FOTO) DJEČJE CIPELE PRED SKUPŠTINOM: Roditelji odgojitelji upozoravaju na nedostatak mjesta u vrtićima

Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

U četvrtak je ispred sjedišta zagrebačke Gradske skupštine osvanulo tisuću dječjih cipelica. Simbolični je to prikaz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) koji su željeli skrenuti pozornost na, kako kažu, kaos koji prijeti zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

“Ove šlapice su simboličan prikaz kaosa koji nas očekuje. Procjenjujemo da će bez vrtića sljedeće godine ostati oko 10 tisuća djece, iz mjere roditelj-odgojitelj pet do šest tisuća”, istaknula je predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Napomenula je kako traže da Grad Zagreb pronađe rješenje prije nove pedagoške godine. Predlažu uvođenje naknade od 150 eura za svako neupisano dijete, kako bi se roditeljima olakšao pronalazak alternativnih rješenja za čuvanje djece.

“Grad Zagreb vrtićku djecu ionako subvencionira s oko 1.600 kuna”, istaknula je dodavši da će roditeljima, zbog neupisane djece, biti otežan pristup tržištu rada.

Ispred skupštine se okupilo i više desetaka roditelja-odgojitelja. Neki od njih poveli su i svoju djecu, a odmah do ulaznih vrata u Skupštinu, postavili su dječji stol i stolice za njih.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Berbić Lacko ističe da su tisuće dječjih cipelica prikupili sami roditelji odgojitelji, a da će ih naknadno donirati potrebitima.

Zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj i ustavna tužba

HURO je najavio i da će uskoro predati svoju ustavnu tužbu protiv presude kojom je Visoki upravni sud (VUS) ocijenio zakonitom odluku o okidanju mjere roditelj odgojitelj.

“Svoju tužbu pripremamo i podnijet ćemo je do Uskrsa”, rekla je Berbić Lacko.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Upis u novu pedagošku godinu bit će teži nego ikad, jer se očekuje dodatan priljev djece čiji su roditelji korisnici mjere.

“Najteža će biti ova jesen što se tiče upisa”, poručio je u utorak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Njegova zamjenica Danijela Dolenec pak je ustvrdila da će grad “morati pronaći način da upiše veći broj djece u vrtiće”.


Komentari