(FOTO) Dijete je samo broj? Školske svjedodžbe bez spola djeteta i kategorije i imena roditelja

FOTO: Instagram

Učeničke svjedožbe, isprave koje se izdaju nakon završetka svakog pojedinog razreda osnovne i srednje škole, dobile su novi izgled; maknuta je kategorija spola i ne sadrže više ni pojmove otac i majka, niti njihova imena.

FOTO: Ivan Pernar

Učenika/cu do njegove/njezine punoljetnosti u svim pravnim pitanjima zastupa roditelj ili skrbnik. Sastavne dijelove i izgled, piše Večernji list, propisuje Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i ispravama. Rasprava o posljednoj izmjeni odvijala se u studenom 2016. godine, a novi pravilnik je donesen 25. travnja 2017. godine i objavljen 17. svibnja iste godine u Narodnim novinama, broj 47/2017. Potpisao ga je bivši resorni ministar Pavo Barišić, a zbog datuma stupanja na snagu ovog pravilnika – 1. rujna 2017. godine – prošlogodišnje svjedožbe zadržale su stari oblik na kojem ispod imena i prezimena djeteta stoje i imena oba roditelja. Prilikom izrade Pravilnika imenovana radna skupina konzultirala se i sa školama, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Agencijom za strukovno obrazovanje te je uvaženo i njihovo mišljenje.

Članak 42. spominjanog novog zakona propisuje koje podatke o učeniku svjedodžba treba sadržavati: ime i prezime učenika, njegov OIB, datum, mjesto i državu rođenja te državljanstvo. Svi ostali podatci vode se u matičnim knjigama škole.

Dakle, sadašnji izgled bitno se razlikuje od starih obrazaca – ispod imena i prezimena djeteta nalazi osobni identifikacijski broj učenika, a izostavljena su imena oca i majke i spol djeteta.

Ovako su izgledale svjedožbe još prošle godine:


FOTO: Ivan Pernar

Komentari

loading...
-->