(FOTO) Biste li WC dijelili sa susjedima ili živjeli u garaži? Ovo su najbizarniji oglasi u Zagrebu, a doznaje se i zašto su cijene paprene

Izvor: PXL/Ilustracija

U Zagrebu se svake godine obavi oko 10 tisuća kupnji stanova, a prošle je godine navedena brojka bila niža za čak 16 posto, zbog pandemije, kao i potresa. U centru grada promet je pao za više od 50 posto. Što se tiče cijene novogradnje, ona je daleko iznad prosjeka.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna cijena četvornog metra novog stana u metropoli u 2020. godini iznosila je 13.803 kune, što je 4.3 posto više nego u 2019. godini.

Prilikom kupovine stana Zagrepčanima je prioritet godina gradnje, kvaliteta objekta i konstrukcija. Dakle, sigurnost je na prvom mjestu, a potom sve ostalo.

Ekipa RTL-ove Potrage istražila je što se sve nudi u Zagrebu, a stan smješten u sklopu garaže ih je itekako iznenadio.

Naime, u Ulici Hrvatskog proljeća na broju 36, stančić se smjestio na prvoj etaži nadzemne garaže. Inače riječ je o besplatnom parkiralištu za stanare zgrade, a vlasnik je nedavno izjavio kratko kako je riječ o preuređenom stanu na mjestu nekadašnjeg poslovnog prostora.

“Prostor je prenamijenjen u stan sa 3 manje sobe, dnevni boravak sa kuhinjom, kupaona i wc. Papiri uredni. Stan je zaseban i odvojen prostor, nalazi se između dvije zgrade. Ima svoje brojilo struje i brojilo vode. Može se koristiti kao ured, poslovni prostor ili stambeni, prostor je više namjenski. Idealno je kao poslovna investicija jer je stan uređen za najam studentima, 3 sobe, 1500kn po sobi najam (ukupno 4.500kn mjesečno)”, opisao je vlasnik stan i dodao da je moguća zamjena za kuću u podsljemenskoj zoni (Gračani, Markuševec, Vidovec, Šestine, Mlinovi).

Izvor: Njuškalo
Izvor: Njuškalo

No, bizarnost po pitanju nekretnina u Zagrebu tu ne staje. Kristina Matušić, agentica za nekretnine, pokazala je još jedan neobičan stan.

“Pa evo, nalazimo se na Kvatriću u jednoj zgradi iz ’38. Ono što je ovdje specifično je zapravo da se WC nalazi van stana i nalazi se na jednoj poluetaži i dijeli se sa susjedima”, govori agentica za prodaju nekretnina i dodaje da je ovo jedan od neobičnijih stanova koji prodaje.

WC u stanu nije složen, kao ni kupaonica. U navedeni stančić bi se itekako trebalo uložiti, no Matušić tvrdi da bi se isplatilo.

“Ovdje nam je 31 kvadrat, cijena je 37.000 eura što nije više visoka cijena, to je 1193 eura po kvadratu uz ulaganja koja bi bila ovdje potrebna, isplatilo bi se u tom slučaju”, zaključuje i dodaje da je stan na tržištu šest mjeseci da ga je lako moguće prodati kad krene APN.

Screenshot: RTL

“Zadnjih par godina je već bilo primjetno da cijene na tržištu stanova rastu. Sad je to nešto primjetnije, pogotovo jer su ljudi radi potresa koji su nas zadesili počeli bježati iz centra, iz starih zgrada, traži se novogradnja. Nema dovoljno dobrih nekretnina koliko ima kupaca, tako da nekretnine postižu dosta visoke cijene”, objašnjava agentica.

Najskuplji: Maksimir, Trnje i Trešnjevka sjever

“Rast cijena je krenuo tamo negdje krajem 2016., uzelo je zamaha 2017. i konstantno se nastavlja do 2019. Početak 2020. je imao tu tendenciju, pogotovo što je prvi put APN, odnosno subvencije, naši popularno zvani APN-ovi krediti su bili najavljeni za ožujak, odnosno travanj prošle godine, onda se dogodio lockdown, to je malo zaustavilo cijelu priču, došlo je do određene stagnacije”, kaže vlasnik agencije za nekretnine Vujović.

Cijena stanova varira od kvarta do kvarta, a nekretnine na Donjem Gradu svoj su vrhunac doživjele prije potresa, kada je  za kvadrat prosječno traženo 2666,41 eura. Sada je kvadrat u tom dijelu grada jeftiniji za oko 100 eura.

Za stan od 42 kvadrata na Trešnjevci ćete morati izdvojiti i do 113.000 eura, odnosno oko 2700 eura za kvadrat. Na Maksimiru je pak nemoguće naći stan u novoj zgradi ispod 3000 eura po kvadratu, no prodaja, usprkos paprenim cijenama, ide. U usporedbi s ostatkom Hrvatske, najdinamičnije je tržište u Zagrebu, no treba naglasiti i da je Zadarska županija po cijena kvadrata gotovo dostigla metropolu.

 


Komentari