(FOTO) Bandićevi beskontaktni spremnici nakon samo četiri dana otkazali poslušnost i nisu sigurni za upotrebu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Početkom tjedna na Europskom su trgu postavljeni novi robotizirani spremnici za otpad naziva EcoMobile.

Radi se o beskontaktnim pametnim spremnicima za odlaganje otpada koji su proizvedeni u Hrvatskoj te omogućuju odlaganje otpada bez dodirivanja samih kontejnera. Posebice je to važno danas u doba epidemije koronavirusa, kada se preporuča da se javne površine ne dodiruju.

Na Europskom je trgu postavljen zeleni otok koji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže, stakla i miješanog komunalnog otpada. Spremnik putem aplikacija dojavljuje zagrebačkoj Čistoći svoju popunjenost, a direktor te tvrtke, Jure Leko, objavio je kako je cijena jednog uređaja 37 tisuća kuna. Moramo mu vjerovati na riječ jer javni natječaj pri nabavci ovih strojeva nije raspisan.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Sve bi to bilo uredu kada bi spremnici radili i funkcionirali onako kako je opisano na otvaranju. Naime, brojni čitatelji su nam poslali videa i slike na kojima je vidljivo kako senzori na spremnicima ne rade.

Uzrok je vjerojatno voda jer su se tek postavljeni spremnici pokazali neotpornima na kišu koja je proteklih dana padala u Zagrebu. Građani također spominju kako je moguće staviti ruku u spremnik koji preša otpad te da nije baš siguran za najmlađe.

Tu je i problem neodgovornih građana koji bacaju kućni otpad u spremnike koji nema taj kapacitet jer je namijenjen za sitni otpad.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić najavio je postavljanje više takvih spremnika diljem grada. Ostaje nada da će svi ovi nedostaci u dogledno vrijeme biti otklonjeni te da će se beskontaktni spremnici stvarno moći koristiti bez kontakta.

(VIDEO) GRAĐANI U NEVJERICI: Famozni beskontaktni spremnici za otpad u Zagrebu nakon samo četiri dana ne funkcioniraju kako spada


Komentari