(FOTO) Akcija ‘Uzorak nije samo broj, nego čovjek’: Građani čekali u redovima da izvade krvne pretrage

Građani sudjelovali u javnozdravstvenoj akciji.

Povodom Međunarodnog dana medicinsko-laboratorijskih djelatnika (15.4.) i Svjetskog dana zdravlja (7.4.), Hrvatska komora zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost i Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo organizirali su akciju «Uzorak nije samo broj, nego čovjek» uz potporu Zaklade «Hrvatska kuća srca» i Zaklada Ana Rukavina.

U sklopu akcije organizatori su omogućili građanima 300 besplatnih krvnih slika, 150 pretraga na kolesterol/trigliceride, 100 pretraga za glukozu i 100 PSA pretraga iz uzorka krvi te savjetovanje o kardiovaskularnim bolestima koje je omogućila Zaklade «Hrvatska kuća srca». Obilježavanje su podržali i KBC Sestre milosrdnice te KB Merkur koji su građanima dijelili kupone za besplatne pretrage u njihovim laboratorijima.

Cilj akcije „Uzorak nije samo broj, nego čovjek“ bio je približiti širem građanstvu medicinsko-laboratorijske djelatnike i njihov poziv te istaknuti kako je svaki uzorak (krv, urin) neizmjerno važan jer se iz njega iščitava ljudska sudbina. Medicinsko-laboratorijski djelatnici sastavni su dio svakog dijagnostičkog tima, oni su neizostavna karika u lancu pri zaključivanju svih dijagnoza.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Zahvaljujući stručnim znanjima, vještinama i iskustvu, medicinsko-laboratorijski djelatnici stvaraju temelje za dijagnostiku svakog pacijenta. Najveći broj dijagnoza postavlja se na temelju laboratorijskog nalaza koji određuje daljnju dijagnostiku, terapiju ili operativni postupak u cilju liječenja ili prevencije bolesti. [/box]„Sa srcem i odgovorno pristupamo svakom uzorku jer uzorak nije samo broj, nego čovjek i njegova sudbina koja ovisi upravo o našim nalazima. Vlastitim iskustvom mogu svjedočiti koliko su preciznost, osjećaj za detalje, visok stupanj savjesnosti, odgovornosti i sabranosti te koncentriranost i ljubav prema poslu važni u našoj struci. I najmanja greška može prouzročiti velike komplikacije.“ izjavila je Jasna Matić, bacc.med.lab.diagn., dopredsjednica HKZR-a i voditeljica Strukovnog razreda za medicinsko-laboratorijsku djelatnost.

Hrvatska komora zdravstvenih radnika želi ovom akcijom skrenuti pozornost i na rad Zaklade Ana Rukavina s porukom „Lijek je u nama“ kako bi potaknula građane na upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Hrvatskom registru mogu se pridružiti svi građani dobrog općeg zdravlja između 18 i 40 godina starosti.

 

 


Komentari