(FOTO) 140 GODINA GOSPODSKE TRGOVINE: ‘Njegovo veličanstvo mušterija uvijek ima pravo!’

Foto: NAMA

Iako danas nosi ime Narodni magazin, popularna NAMA u zagrebačkoj Ilici nije se oduvijek tako zvala. Nastala je pod kreativnom palicom dvaju Austrijanca davne 1879. Carl Kastner i Herman Öhler bili su ambiciozni trgovci s vizijom širenja svojeg uspješnog bečkog poslovanja, gdje su posjedovali veliku trgovačku kuću.

Kako su odsjeli u hotelu “K caru austrijanskom” koji se nalazio na početku Ilice, ne čudi što su kao idealnu lokaciju svoje trgovine zamislili upravo tu adresu.

Foto: NAMA

Ovaj dvojac htio je u Zagreb donijeti iskustvo bečke kupovine, no osjetili su otpor tadašnjih Agramera koji su se žalili zbog dolaska stranih trgovaca u grad. Nakon potresa 1880. i pomoći stradalima, otvorili su trgovinu u Ilici 4.

U početku je prostor bio iznajmljen, a trgovina se nalazila u prizemlju. Na katu se još nalazio hotel u kojem su odsjeli kad su tek stigli u Zagreb. Vlasnici zgrade postali su 1889., te su odlučili zamoliti gradsku upravu dopuštenje za uređenje izloga. Impozantan izlog upotpunjen je 1907. kad je nakon uvođenja električne energije u Zagreb, osvijetljen.

Foto: NAMA

Osim šarolikom ponudom, kupce je privlačio moto trgovine, “posjet bez obveze kupnje”. Iza njega se krije koncept samoposluge koji je Zagrepčanima bio dobro prihvaćen novitet. Kupci su bez pritiska i pomnog praćenja trgovca, bili slobodni razgledavati i odabrati željene artikle. Naputak prodavačima bio je da potencijalne potrošače puste da neometano razgledavaju cijenom označene proizvode na policama, te ponude pomoć u pravi trenutak.

Ukus, to je ono što najbolje opisuje tadašnju trgovinu na početku Ilice. Vlasnici je pregrađuju, preuređuju i ona postaje velegradskom kućom, podižući ne samo posao, već i izgled grada. Njeno pročelje izgledom podsjeća na slavni Harrods u Londonu.

Foto: NAMA

Uveli su poduzetni Austrijanci i katalošku prodaju. “Sve što je potrebno pristojno obučenom gospodinu ili elegantnoj dami pruža vam u divnom izboru velegradske trgovačke kuće katalog Kastnera i Öhlera. Katalog šaljemo na zahtjev badava na ogled”, pisalo je na reklamnom materijalu.

Foto: NAMA

Katalozi su izdavani četiri puta godišnje, vezano uz godišnja doba.

O “bečkoj školi” poslovanja svjedoči i tiskanje knjižice “Kućni red” 1935., u kojoj je sadržana sva filozofija trgovanja. Zapravo priručnik za trgovce, knjižica sadrži tajne uspješnog trgovca, ali i pravila među kojima se ističe današnja prva zapovijed trgovine: “Njegovo veličanstvo mušterija uvijek ima pravo!”

Foto: NAMA

Vlasništvo nad današnjom NAMOM otuđeno je za vrijeme drugog svjetskog rata, dok je nakon njega ponovno otvorena u sklopu trgovinsko radne organizacije. Robna kuća u Ilici pod nazivom NAMA otvorena je 6. prosinca 1945. Otvaranjem mnogobrojnih podružnica u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Karlovcu, postaje vodeći trgovački lanac na ovim prostorima.

Nije bez razloga NAMA omiljeno mjesto za kupovinu zagrebačkih baka, koje najbolje znaju da će tamo pronaći sve što traže, od igle za krojački stroj, preko tostera, do svečane haljine ili božićnog stolnjaka.


Komentari