FORUM ZA GOSPODARSKI RAZVOJ U ZAGREBU: ‘Naše prednosti su kvalitetna i povoljnija radna snaga’

wikipedia

Grad Zagreb će do 21. listopada 2015. biti domaćin foruma za gospodarski razvoj (EDF – Economic Development Forum) koji djeluje u okviru europske Udruge gradova EUROCITIES.

Svrha Udruge je uključivanje gradova Europske unije u procese kreiranja EU politika te suradnja i razmjena iskustava u specifičnim razvojnim problemima i potrebama gradova, a preko sektorskih foruma. Trenutno se u Udruzi nalazi više od 130 gradova – članova (iz RH jedino Grad Zagreb) i četrdesetak gradova – pridruženih članova (iz RH jedino Grad Rijeka) iz 35 država.

Forum će se održati u prostorijama Obrtničke komore Zagreb. Tematika foruma je “Cities economy towards 2020. and beyond”, a njegova svrha je osiguranje platforme za razvoj inovativnih ekonomskih politika, na lokalnoj, nacionalnoj i EU razini.


“Glavne teme Foruma se odnose na teret što ga snose gradovi suočeni s ekonomskim, financijskim , a danas izbjegličkim izazovima. Cilj je da se gradovima osiguraju snažnije pozicije u smislu samostalnog donošenja odluka i povećavanje utjecaja gradova na politike Europske unije. Želimo uspostaviti direktan komunikacijski kanal između gradova i Europske komisije, umjesto da se kontakti odvijaju na nacionalnoj razini “, rekla je u ime domaćina pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov.

“Grad Zagreb danas ima priliku prezentirati svoje projekte i istaknuti svoje prednosti pred kolegama iz cijele Europe. Naše komparativne prednosti su konkurentna, kvalitetna i povoljnija radna snaga u odnosu na zapadnoeuropske zemlje, sigurnost u Zagreba koja je na zavidnoj razini i turizam koji iz godine u godinu raste. Cilj nam je predstaviti gospodarske pogodnosti našeg grada i privući zainteresirane na ulaganja u Zagreb te obogatiti Zagreb iskustvima drugih gradova”, naglasio je na jučerašnjem otvaranju Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika za investicije i strana ulaganja.

EUROCITIES mreža pruža brojne mogućnosti gradovima u razmjeni znanja, ideja i iskustava, analizu zajedničkih problema i razvoj inovativnih rješenja kroz forume, radne skupine i projekte. Cilj je izgradnja europskih gradova na načelima održivoga razvoja i kvalitetnog života njihovih građana.

Sudionici su isključivo članovi EDF-a, a službeni jezik je engleski, a gosti i sudionici predstavljaju jedinice lokalne samouprave iz 40 europskih gradova. Ovo će biti izvrsna prilika za turističku promociju Grada, predstaviti će se gradski projekti odnosno razvojna strategija te će se otvoriti mogućnost za buduću suradnju s predstavnicima uprava europskih gradova koji će sudjelovati na Forumu.

Komentari