ISTRAŽILI SMO UGROŽAVA LI KUPANJE U FONTANAMA ZDRAVLJE: Ono što su nam rekli iz Zavoda neće vam se svidjeti

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Mnogi nisu svjesni kako voda u fontani nije za kupanje, a još manje za piće te kako je brčkanje i hlađenje u Bandićevoj instalaciji, zapravo na vlastitu odgovornost.

Ljeto je već odavno stiglo, visoke temperature već tjednima griju Zagreb na više od 25 stupnjeva Celzijevih, a tu i tamo se zna popeti i preko, pomalo neugodnih, 30 stupnjeva. Zagrepčanima je sve teže podnositi visoke temperature, dio ih nalazi mirnoću i osvježenje u hladu, naravno ako nije u pitanu toplinski udar, dio ih se hladi klima uređajima, dio ventilatorima, a dio traži osvježenje na bazenima, Bundeku i Jarunu. No, otkako je gradonačelnik Bandić izgradio fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice na livadi ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice, neki građani rashlađenje traže baš u tim fontanama.

“Građani se u njima kupaju na vlastitu odgovornost”

Često se za ljetnih dana tamo znaju brčkati mladi, stari i najviše djeca, no, na te iste fontane nerijetko svraćaju i golubovi, psi, mačke i druge životinje. Mnogi ipak nisu svjesni kako voda u fontanama nije za kupanje, a još manje za piće, te kako je brčkanje i hlađenje u Bandićevoj instalaciji, zapravo na vlastitu odgovornost. To su nam potvrdili i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, odnosno, Voditeljica laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljana Krpan dipl.ing.

“Što se tiče fontana, ta voda ne podliježe kontroli jer su fontane ukras grada i nisu predviđene za kupanje. Građani se u njima kupaju na vlastitu odgovornost. Voda u fontanama je iz centralnog vodoopskrbnog sustava, ali ona cirkulira. Voda dakle nije pod stalnom kontrolom, ispitivanja su se radila nekoliko puta, uzorke je dostavljao djelatnik koji je zadužen za održavanje fontana. Uslijed izloženosti vanjskim utjecajima, kiša, vjetar, itd., pretpostavka je da voda nije zdravstveno ispravna i građanima preporučamo kupanje u jednom od brojnih gradskih bazena”, rekla nam je Voditeljica laboratorija za mikrobiološke analize, Ljiljana Krpan dipl.ing.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bandiću je kupanje u fontanama normalno

Iako tomu ima već gotovo tri godine, gradonačelnik Bandić je svojevremeno izjavio kako ne može ljudima zabaniti kupanje na fontanama, štoviše, kazao je sljedeće. “Ne možemo ljudima zabraniti. Kada dijete ide onuda u japankama i gologuzo, normalno je da se malo umoči u fontanu. Kad sam ja bio njihovih godina, nisam nosio ni majicu ni gaće, cijeli dan sam bio gol. Još da sam imao vode, bio bih sretan. Oni imaju malo vode, pa se smoče“, kazao je Bandić.

Najavljivao je prije tri godine i kako će izgraditi Aquapark na Bundeku kako se djeca više ne bi morala kupati u fontanama, ali umjesto toga krenulo se u izgradnju novih fontana. 

Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

“Pored tolikih gradskih bazena, ne znam zašto skakati u fontanu”

Zagrepčani su uglavnom mišljenja kako kupaćima nije mjesto u fontanama ispred NSK, te kako postoje adekvatnija rješenja za ljetno rashlađivanje poput Bundeka, Jarnuna ili gradskih bazena.

“Ja nisam baš za to, al opet ja se ne bi kupala ni na Bundeku ni na Jarunu. Ko voli nek izvoli, ali ja ću rađe preskočiti”, rekla nam je 23-godišnja Mirna.

“Ja osobno nisam obožavatelj toga, ali ako netko voli slobodno neka se kupa. Neka se narod veseli“, rekla je 25-godišnja zagrepčanka Ivana.

“Nije mi ugodno baš u centru grada ugledati kupače u kupaćem kostimu, donjem vešu, a pogotovo ne kao nudiste. OK mi je da se umiješ, da opereš nogice ili da pošpricaš nekog, ali da skačeš u fonatnu nikako ne kužim. Pored tolikih gradskih bazena. Ne znam, možda sam previše urban, ali nije mi to niti malo lijepo za vidjeti”, kazao nam je Marko (24).

“Ne volim to baš vidjeti, mislim da Zagreb ima dovoljno sadržaja gdje se može pronaći alternativa. Imamo Bundek, Jarun i bazene. Nema smisla kupati se na javnim mjestima”, kazala je Matea (25).


Komentari