FONTANE IZNOVA ODUŠEVLJAVAJU GRAĐANE: Ovaj put sjaje simbolom Božića (FOTO)

Mladen Samo

Fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice ne prestaju oduševljavati građane.

Nakon četvrte zapaljene svijećice na adventskom kalendaru poznata fontana zasjala je fascinantnim prizorom i to već treći put.

Mladen Samo
Mladen Samo

Ova fotografija dodatno je potvrdila kako je Zagreb s razlogom najljepša adventska destinacija i oduševila brojne građane.

Prisjetimo se, prvi su put fontane zasjale u bojama francuske zastave i to na datum koji ostavlja gorak okus u ustima. Kobnog 13. studenog sve oči svijeta bile su uprte u francusku prijestolnicu. U terorističkim napadima na šest lokacija diljem grada živote je izgubilo 128 ljudi, a više stotina ih je ranjeno.

Zagreb je na simboličan način oglasio minutu šutnje, a fontana je zasjala i iz srca Hrvatske poslala cijelom svijetu snažnu poruku suosjećanja i mira.

Vesna Blašković / Facebook
Vesna Blašković / Facebook

Sjećanje na Vukovar

Nakon što su fontane kod Nacionalne i sveučilišne biblioteke u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada u Parizu zasvijetlile u bojama francuske zastave, Zagrepčane je fascinirao prizor Vučedolske golubice. Prekrasna golubica ostavljala je bez daha jer je 18. studenog dan kad se sjećamo Vukovarske žrtve.

Facebook/Zora Lizatović Spinčić
Facebook/Zora Lizatović Spinčić

Simbol vučedolske golubice

Vučedolska golubica je 19,5 cm visoka tamnobojna pticolika obredna posuda (boca) u kojoj se vjerojatno čuvalo obredno piće, a izrađena je od pečene gline, ukrašena bijelim urezanim ukrasima i ornamentu nastalom žigosanim ubadanjem. Na vrhu glave se nalazi otvor posude, zapravo izljev od boce. Iako je u početku prozvana golubicom po svom obliku, arheolozi su prihvatili tezu o tome kako posuda zapravo predstavlja jarebicu, što ovu bocu dovodi u izravnu vezu s metalurgijom. Izvornik posude se trenutno nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a golubica je s vremenom postala zaštitni znak grada Vukovara.

Ovi fascinantni prizori zauvijek će ostati zapamćeni, a odlično su promovirali našu prekrasnu domovinu diljem svijeta.


Komentari