Filozofski bez jesenskog upisnog roka! Članovi vijeća ogorčeni: ‘Šteta je u stotinama tisuća kuna’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ove godine redovni upisni jesenski rok na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nije i neće biti raspisan. Prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, na Filozofskom fakultetu je za preddiplomske studije ostalo nepopunjeno 10,5 % odobrene upisne kvote, a štetu od nepopunjenih mjesta fakultet će mjeriti u stotinama tisuća kuna. Zbog svega cijeli petak dolaze burne reakcije članova Fakultetskog vijeća i studenata.

Članica Fakultetskog vijeća, profesorica Meri Tadinac, opisala je za 24sata kako je izgledala zadnja sjednica:

 – Ja sam postavila pitanje o tome prodekanu za nastavu i studente, profesoru Pavlinu, na što mi je on rekao da je uobičajeno i na drugim fakultetima da se rok ne raspisuje ako je ostalo manje od 5% slobodnih mjesta. E sad, kako je ostalo više od 10% slobodnih mjesta, on ili nije znao koliko je slobodnih mjesta ostalo ili je lagao. Ovo je ogroman gubitak i nanesena je ogromna šteta Fakultetu i njegovom ugledu jer ispada da za naš fakultet nema interesa, a to zaista nije tako. Naštetilo se i budućim studentima koji bi se prijavili za jesenski rok.

Tadinac dodaje da ovo vuče kaskadu posljedica za sobom jer, iako im je prijeko potrebno, na odsjeke na kojima je ostalo mjesta neće moći zaposliti ni mlade asistente i profesore, a sama financijska šteta mjerljiva je u stotinama tisuća kuna.

–  Fakultet po studentu dobiva oko 4.000 kuna. I da smo ih sad upisali još 50, to je već 200.000 kuna. Ovo je ili šlamperaj ili strahovito neznanje, ili ono čega se najviše bojim, namjerno opstruiranje rada Fakulteta od strane nametnute uprave. – rekla je Tadinac.

Konkretno, nepopunjeno je 107 od 1023 mjesta na 13 odsjeka, čime bi Filozofski, da je upisao toliko studenata, dobio oko pola milijuna kuna. Članovi vijeća tvrde da je ove godine, inače skupi prijemni ispit, mogao biti organiziran za gotovo nikakav novac zbog situacije sa COVID – 19.

Obnašatelj dužnosti prodekana za nastavu i studente Krešimir Pavlina tvrdi da članovi Fakultetskog vijeća ovo koriste kao samo još jedno u nizu podmetanja novoj Upravi s kojom nisu zadovoljni.


Komentari