Fiket: ‘Sve slabiji potresi ne znače da možda neće biti neki jači’, evo koja je maksimalna magnituda na području Zagreba

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatsku je u proteklih godinu i pol dana pogodilo nekoliko jačih potresa. Ugašeni životi, gubitak doma i velika materijalna šteta, samo su neke od nedaća i tragedija koje su pogodile ljude na tom području. Podsjetimo, veliki potres u Zagrebu dogodio se 22. ožujka prošle godine, a u prosincu je uslijedio razoran potres u Sisačko-moslavačkoj županiji. U 2021. godini zabilježeni su potresi i u Dalmaciji.

Što možemo očekivati u budućnosti, za HTV je otkrio seizmolog Tomislav Fiket.

“Situacija na petrinjskom području se pomalo smiruje, to je dobra vijest za sve stanovnike tamo jer sam siguran da su već izmoreni trešnjom. Nadamo se da to ide kraju, da će uskoro prestati. To što su potresi sve slabiji ne znači da neće možda biti neki jači potres, takva pravilnost ne postoji. To se i pokazuje kroz ovo vrijeme. To je sve normalno da se tu i tamo pojavi poneki potres jači od 3 po Richteru”, istaknuo je Fiket i dodao da su mogući brojni potresi unutar par godina, pa u idućem stoljeću ništa.

U prosjeku se razorni potresi u Hrvatskoj događaju svakih 45  godina, a seizmolog kaže da se može dogoditi da se u par dana dogode svi, pa da se ne dogode idućih 100 ili 200 godina. Kao primjer naveo je pokupski potres 1909. godine, a zatim i vinodolski 1916. godine.

“Možemo predviđati određene magnitude na određenom području, ali kada će se točno dogoditi, to se ne može previdjeti”, kaže Fiket.

Poručuje i da je Hrvatska trusno područje te da su potresi mogući i tamo gdje su manje izgledni, poput Istre ili Slavonije. Fiket kaže i da su građani sada više senzibilniji jer se potresi češće događaju.

Najaktivnije mjesto je takozvani Pacifički vatreni prsten.

“To je područje gdje se sudaraju te velike ploče, tamo je velika seizmička aktivnost. Japan je najbolji primjer, tamo se događaju potresi koji su mnogo jači nego ovi kod nas, to je naša sreća, ali oni su i puno bolje pripremljeni za takve događaje”, objašnjava Fiket.

S obzirom da su Japanci razvili sustav ranog upozorenja na potrese, na pitanje je li tako nešto moguće primijeniti i u Hrvatskoj, Fiket kaže da su kod njih potresi udaljeni i 300 kilometara od nekih mjesta dok su kod nas usko vezani za manja područja. Ipak, na petrinjskom potresu se zahvaljujući 20 kompleta mobilnih instrumenata prikupljaju podaci koji će biti itekako korisni jer će biti više poznato o kakvom se rasjedu i nagibu radi, što će biti korisno za znati kako buduće graditi na tom području. Fiket kaže da je po dosadašnjim saznanjima, poznato da na zagrebačkom području maksimalna magnituda može biti do 6,5 po Richteru.

“No, kada, to ne znamo. Nitko vam ne može reći hoće li biti za dan, dva, tjedan, nekoliko mjeseci ili puno godina”, kaže Seizmolog i naglašava da je najvažnije ne paničariti kada dođe do potresa.


Komentari