Fantastične nagrade za kreativna rješenja: Predstavljeno ZGHACK natjecanje u OŠ Medvedgrad

Foto: ZG Holding

Timsko natjecanje učenika zagrebačkih osnovnih škola u rješavanju problema
vezanih uz zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom u vlastitom domu i zajednici, “ZGHACK”, predstavljen je u osnovnoj školi “Medvedgrad” u srijedu.

Temeljen je na konceptu “green hackathon”, strategiji  učenja koja učenicima pruža suočavanje s današnjim ekološkim problemima i omogućuje im nuđenje vlastitih rješenja.

Boris Sesar, inicijator ZGHACK-a i član Uprave Zagrebačkog holdinga, pri predstavljanju je ustvrdio kako je ZGHACK logičan nastavak još jednog edukativnog projekta namijenjenog djeci zvan „Odvajamo otpad, usvajamo navike!”

“Ovim projektom dodatno ih potičemo na aktivan pristup poželjnom ponašanju prema zaštiti okoliša s posebnim naglaskom na gospodarenje otpadom. Nakon prednatjecanja u školama, koje traje do 8. svibnja, u hackathon ulazi 14 timova sa zadatkom da na kreativan način odgovore na jedan od pet izazova koje smo im pripremili. Timovi pozvani u hackathon verziju svoje ideje razvijat će tijekom dva dana, odnosno 20. i 21. svibnja 2022. godine, u ZICER-u na Minecraft Education Edition platformi“, rekao je Sesar.

Ravnateljica OŠ Medvedgrad, Marija Kovač, zadovoljna je jer, kako kaže, ovaj projekt ostvaruje dio odgojno-obrazovnih ishoda koji se tiču zaštite okoliša, gospodarenja otpadom te međupredmetnih tema održivog razvoja.

„Svjesni smo da je gospodarenje otpadom globalni problem te se tema zaštite okoliša,
gospodarenja otpadom i recikliranja obrađuje u nizu predmeta i školskih aktivnosti. Kao
podrška i poticaj učenicima da promišljaju o rješenjima vezanim za postavljene izazove u
ZGHACK-u, već su se uključili učitelji prirodne grupe predmeta i razredne nastave uz
podršku učitelja informatike“, rekla je Kovač.

Natjecanje je otvoreno za sve zagrebačke osnovnoškolce i njihove mentore, koji se do 8. svibnja moraju prijaviti putem ZGHACK web stranice.

Timovi će biti podijeljeni u dvije dobne skupine: od 3. do 4. razreda i od 5. do 8. razreda. Osim zadovoljstva promišljanja i nuđenja rješenja za ekološke probleme, natjecanje ima i bogati fond za nagrade, za koji su sponzori prikupili preko 100 000 kuna.

Tri tima iz svake dobne skupine biti će nagrađeni, a prva nagrada su prijenosna računala za učenike i električni romobil za mentora (osigurao KING-ICT), druga poklon bonovi za web shop Žuti klik vrijedni 2500 kuna (sponzorirala Hrvatska pošta), a treća nagrada džepni router i besplatni internet u trajanju od jedne godine koje osigurava Iskon.

Najbolji tim dodatno će osvojiti uređenje okoliša svoje škole koje financira Croatia osiguranje, a tri najbolja tima osvojiti će i vrlo zanimljivu nagradu publike: sudjelovanje u VII. Međunarodnoj dječjoj ronilačkoj eko patroli gdje će pod budnim okom instruktora sudjelovati u čišćenju podmorja, u Savudriji od 10. do 12. lipnja.

Pobjednici, ali i inovativna rješenja koja bi mogla riješiti ekološke probleme grada, doznati će se na završnoj prezentaciji svih rješenja, 22. svibnja na Bundeku.

Uz Zagrebački Holding, stručni partner je i Algebra.

Predsjednik Uprave Algebre, Tomislav Dominković, objasnio je kako su dali stručnu podršku kreiranjem zadataka i mentoriranjem.

„Kroz niz programa koje provodimo posljednjih godina – poput Digitalne akademije koju je do danas prošlo nekoliko desetaka tisuća djece širom Hrvatske, ljetnih i proljetnih kampova te radionica razvoja računalnih igara, u Algebri tijekom cijele godine razvijamo digitalne vještine djece i mladih. Stoga nam je zadovoljstvo biti dijelom projekta koji je usmjeren na rješavanje realnih izazova u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša u digitalnom okruženju, a koja se mogu primijeniti u stvarnom životu. Na taj način dodatno osvještavamo mlade o važnosti gospodarenja otpadom i te potičemo njihovu kreativnost u digitalnom svijetu koji im je blizak“, rekao je Dominković.

Minecraft platforma za ovo natjecanje, zasluga je još jednog partnera u projektu, Microsofta Hrvatska.

„Minecraft je platforma za učenje koja izgrađuje STEM vještine, potiče kreativnost i angažira učenike u rješavanju problema na jedan zabavan način, bazirajući se na igricama. Djeca mogu biti inovativni pokretači promjena i veselimo se vidjeti kako oni vide svijet oko sebe, kako kroz igru i maštu pronalaze rješenja za ekološke izazove današnjice”, objasnila je Tatjana Skoko, direktorica domaćeg ogranka Microsofta.


Komentari